Снимка: Reuters
fallback

Преднината на Консервативната партия на британския премиер Тереза Мей пред опозиционната Лейбъристка партия се е стопила рязко, показват четири социологически проучвания, публикувани след атентата в Манчестър, предаде БТА като цитира Ройтерс.

Това означава, че свиканите от Мей предсрочни парламентарни избори на 8 юни ще бъдат много по-оспорвани, отколкото се предвиждаше преди месец, и че тя може да не спечели категоричната победа, на която се надяваше.

Според сондаж на института Оу Ар Би консерваторите ще спечелят 44 процента, а лейбъристите 38 процента. Само за седмица преднината на торите се е стопила от 12 до 6 процентни пункта.

Вестник "Сънди таймс" публикува в днешния си брой проучване на института "Югав", направено на 25 и 26 май с участието на 2003 респонденти. Според него управляващата партия ще вземе 43 процента, а основната опозиционна политическа сила - 36 процента. Стопяването на преднината на торите от предходната седмица тук е само един процент.

Проучвания на агенциите "Ъпиниум" и "КомРес" обаче показват сриване на преднината на торите съответно с 10 и с 12 процентни пункта.

"Тереза Мей със сигурност е категоричен фаворит, но в момента не е ясно колко голяма победа ще успее да постигне", каза за Ройтерс преподавателят по политология Джон Къртис от университета "Стратклайд".

"Вече не е сигурно, че тя ще получи огромното мнозинство, което се канеше да постигне", допълни Къртис.

Мей свика предсрочни избори, за да спечели по-голямо мнозинство в парламента, което да й даде повече свобода в преговорите за Брекзит, за да спечели време да се подготви за справяне с последиците от напускането на ЕС и за да засили контрола си върху партията.

Но ако не успее да постигне много по-голямо от сегашното мнозинство от 12 места в парламента, хазартното й решение за свикване на предсрочни избори ще се увенчае с неуспех и авторитетът й може да бъде подронен точно в началото на официалните преговори за Брекзит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 6 години

Много точни са й сметките. УМИШЛЕНО искат да загубят, за да избягат от отговорност за свинщината която направиха. Англия без ЕС Е за никъде. Надяваха се, че могат да изнудват ЕС, ама като видяха, че няма да мине номера и сега обърнаха палачинката.

17

Гъбаря

преди 6 години

Англия е с дял 8% от износа на ЕС,а износа на Англия за ЕС е 45% от общия износ на кралството... Затова тия които ,свикаха референдума избягаха в миши дупки и не поеха одговорност.Пред цифрите и пазара мълчи и най-великия оратор.....

16

Анонимен

преди 6 години

живях 8 години на острова и преди около 5 години се прибрах в Бг. често ме питат защо не съм 'си хванал англичанка', и като се замисля, май все с испанки, бразилки, полякини общувах. наистина бях забравил на какво приличат англичанките, докато не погледнах тази тереза мей на снимката -изведнъж си спомних защо и през ум не ми е минавало да падна толкова ниско или да се прежаля. и ако щете вярвайте, но англичанките се имат за най-красивите, тази лелка със сигурност не прави изключение.

fallback