Снимка: БТА
fallback

Държавите членки на НАТО решиха да се присъединят официално към водената от САЩ коалиция срещу екстремистката групировка "Ислямска държава", предадоха ДПА и Франс прес.

Oще по темата
Решението се очаква да бъде официално обявено на утрешната среща на върха на Алианса в Брюксел. Сега то е подкрепено на ниво посланици, съобщи Франс прес.

Целта е да бъде изпълнено искането на президента на САЩ Доналд Тръмп, който многократно призова за по-активно участие на НАТО в борбата срещу тероризма.

"НАТО като институция ще се присъедини към коалицията. Въпросът е дали това е просто символичен жест към САЩ. Франция и Германия смятат, че е", каза високопоставен дипломат, участвал в разговорите, предаде Ройтерс.

Решението е основно политическо, защото всяка една от 28-те членки на алианса вече участва в коалицията, а НАТО като институция помага с обмен на информация и обучаване на местни сили в Ирак и Афганистан.

Неотдавна генералният секретар Йенс Столтенберг подчерта, че "не може да става и дума НАТО да участва в бойни действия", ако официално се включи в коалицията. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

Анонимен

преди 6 години

Абе , Вие за балами ли ни счятате . САЩ влиза в коалиция , водена от НАТО . Иначе НАТО - грош цена .

50

PD

преди 6 години

Какви ИД, какви 5 лева. Без интригите на запада, снабдяването с оръжие от същите, военни консултанти пак оттам, няма такава заплаха.

49

ХМ

преди 6 години

Срещу тези наемници нещата няма да са както със Садам.Може и лесно да вземем територия,но партизанските прояви ще са много тежки,турците опитаха за 2 дена 10 танка Леопард 2 изгоряха,а уж бяха безсмъртни.Като кажат 10000 контингент активно участващи и с вътрешната политика на търпимост е свършено,няма да има толкова лесно далавери и еврофондове,нещата си стават сериозни.А ,че ставаме мишена за тероризъм е ясно.Да видим тогава как ще правим парад и чествания.ИД е голяма хапка за нас.

fallback