Снимка: Reuters, архив

Светът може скоро да стане свидетел на сериозен цифров саботаж с потенциал да предизвика смущения, хаос и безпорядък, предупреди днес шефът на холандските тайни служби Роб Бертоле, цитиран от Франс прес и БТА.

Още по темата

Саботаж на жизненоважни инфраструктури "е нещо, което може да не ви позволи да мигнете нощем", каза Бертоле пред стотици експерти и официални лица, участващи на конференция по киберсигурност в Хага.

Това предупреждение бе отправено, след като от петък небивала кибератака зарази с вирус над 200 000 компютри в най-малко 150 страни.

Заплахите от кибератаки "не са въображаеми, те са навсякъде около нас", каза директорът на холандските тайни служби (AIVD) на този двудневен форум, организиран от холандското правителство.

"Представете си какво ще стане, ако цялата банкова система бъде извадена от строя за ден, два или седмица. Или ако се повреди транспортната ни система. Или ако авиодиспечерите станат обект на кибератаки, докато дават инструкции на самолетите. Последиците ще са катастрофални", каза Бертоле.

Колкото до заплахата от джихадистки кибертероризъм, Бертоле каза, че групировки като Ал Кайда и "Ислямска държава" още нямат капацитета да нанесат сериозни щети, но със сигурност имат намерение да го развият.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase