Руслан Соколовски. Снимка: Reuters
fallback

Съд в руския град Екатеринбург постанови условна присъда за блогъра Руслан Соколовски, ловил покемони със смартфон в местна църква, съобщи ТАСС.

След като по време на процеса поиска прошка от вярващите, че е качил видеозапис от действията си в интернет, и изрази съжаление, 22-годишният обвиняем бе осъден на 3,5 години лишаване от свобода условно. Обвинението бе поискало същата присъда, но ефективна.

След експертиза съдът призна Соколовски за виновен в разпалване на религиозна омраза, оскърбление на религиозните чувства на вярващите, незаконно използване на специални технически средства.

Oще по темата

Експертите бяха проучили качени от него в интернет клипове като "Идеалният православен брак", "В космоса летях, чеченци не видях", "Самоубийство на мюсюлмани по време на матура" и др. Съдиите разпоредиха блогърът да свали от мрежата всички свои клипове, оскърбяващи чувствата на вярващите, и му забраниха да участва в масови прояви.

В началото на процеса през март младежът пледира невинен и увери, че е разпространил видеозаписа от лов на покемони миналия август "с критична и полемична цел".

На записа се вижда как той "улавя" виртуални създания, включително по време на богослужение, на фона на музикално изпълнение, наподобяващо молитва, изпъстрена с ругатни. Соколовски избрал за целта катедралата в Екатеринбург, изградена на мястото, където се предполага, че през 1918 г. са били разстреляни последният руски цар Николай Втори и семейството му.

По-рано Франс прес откри в случая сходство с делото срещу пънк групата "Пуси райът", чиито две певици бяха осъдени през 2012 г. на по две години затвор за "пънк молитва" срещу президента Путин, изпята в катедралата "Христос Спасител" в Москва.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

атеист

преди 6 години

***, по-***, най-***, руски православен, руски съдия :) а, накрая - български коментатори на руското малоумие

27

Анонимен

преди 6 години

Всеки достатъчно *** да се занимава с тия глупости си е за сериозно превъзпитание.

26

да

преди 6 години

Голям умник няма що, искам да го видя как ходи да лови покемони в някоя джамия примерно в Саудитска Арабия или дори в Германия. Жив няма да излезе това е сигурно

fallback