Архив: Reuters
fallback

Президентът Доналд Тръмп заяви, че взел решението да уволни директора на ФБР Джеймс Коми преди да получи препоръка за това от министъра на правосъдието Джеф Сешънс и неговия заместник Род Розенстайн, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

"Щях да го уволня независимо от препоръките. Той е фукльо и самохвалко", каза президентът в интервю за Ен Би Си и добави, че във ФБР царяла бъркотия.

Служители в Белия дом казаха по-рано тази седмица, че Тръмп е поискал мнението на Сешънс и Розенстайн за Коми и го е уволнил по тяхна препоръка, отбелязва АП.

"Знам, че не съм разследван за таен сговор с Русия. Лично аз не съм. Аз не говоря за кампании или за други неща. Аз не съм разследван", каза Тръмп в интервю за Ен Би Си. Той попитал за това Коми веднъж на вечеря и два пъти в телефонен разговор и директорът на ФБР и трите пъти му отговорил: "Не сте разследван".

Уволненият директор на ФБР ръководеше разследването по подозренията за намеса на Русия в изборния процес в САЩ през 2016 г. и за възможен сговор на членове на предизборната кампания на Тръмп с Москва.

Двама членове на сенатската комисия по разузнаването днес заявиха, че ще продължат възможно най-агресивно конгресното разследване на подозренията за руска намеса в изборния процес в САЩ въпреки усложненията, възникнали от уволнението на шефа на ФБР.

Председателят на комисията, републиканецът Ричард Бър, и сенаторът демократ Марк Уорнър казаха това пред журналисти след среща със заместник-министъра на правосъдието Род Розенстайн, посочва Ройтерс.

Изпълняващият длъжността директор на Федералното бюро за разследване Андрю Маккейб опроверга твърдението на Белия дом, че уволненият директор на ФБР Джеймс Коми е изгубил подкрепата на редовите членове на бюрото, предаде Асошиейтед прес.

Белият дом използва точно този довод, за да оправдае освобождаването на Коми от поста. Маккейб обаче заяви, че това не отговаря на истината, че Коми се ползва с широка подкрепа в агенцията и самият той го уважава изключително много. Да работя под негово ръководство бе най-голямата привилегия в кариерата ми, отбеляза доскорошният заместник-директор на ФБР.

"Дълбоко уважавам огромните му способности и неговата почтеност. Мога да твърдя, че директор Коми се ползваше с широка подкрепа във ФБР и това е така и сега", каза Маккейб, цитиран от Франс прес, на изслушване в Сената.
На изслушването временният шеф на бюрото прие да не осведомява Белия дом за хода на разследването за евентуална руска намеса в американските президентски избори.

Той не беше в състояние да потвърди думите на президента Доналд Тръмп, че Коми няколко пъти му е казал, че той не е обект на разследване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

popa ot razgrad

преди 6 години

на американците: нали искахте човек извън системата...ето ви човек извън системата...

10

Гост+

преди 6 години

Ми сега?... На кой ще му стиска да разследва руската връзка? Егати демонстрацията - уволниха шефа на ФБР като подарък за визитата на Лавров. И това ако не е руска хибридизация, кое е?

9

Анонимен

преди 6 години

Коми много приказваше и размъкваше мръсното бельо на Килъри под носа на краварите, сега ще го намерят задушил се във във възглавницита си после демокрацията продължава да се развива.

fallback