Ким Чен Ун и Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters
fallback

Доналд Тръмп протяга ръка на вироглави лидери с риск от последствия, извежда в заглавие "Ню Йорк таймс", коментирайки поканите на президента на САЩ за срещи с президента на Филипините Роберто Дутерте и вожда на Северна Корея Ким Чен Ун.

Вестникът припомня, че Тръмп е ставал обект на презрителни коментари от страна на Дутерте и подчертава, че американските съюзници в Южна Корея са объркани от обръщането му към комунистическия Север.

Нестандартните оферти на Тръмп показват, че той следва не традициите на политическия елит, а инстинктите си; те са илюстрация за увереността на президента в своите способности да сключва сделки и готовността му да преговаря буквално с всекиго. Освен това те изтъкват пренебрежението му към нормите на дипломацията независимо от важността на целта.

Oще по темата

Нито един действащ президент на САЩ не се е срещал с ръководител на Северна Корея, откакто Ким Ир Сен установи там сталинистки режим след края на Корейската война. Но предложението на импровизатора Тръмп допринася за несигурността на Корейския полуостров заради вероятността от военен сблъсък между САЩ и Севера, пише нюйоркското издание.

То цитира Кристофър Хил, който беше специален пратеник за КНДР по времето на Джордж У. Буш, че Ки Чен Ун би бил очарован да се срещне с Тръмп на равна нога - като лидер на ядрена държава с лидер на ядрена държава. Но дипломатът от кариерата подчертава, че ако беше на мястото на Тръмп, не би отишъл на такава среща.

"Ню Йорк таймс" привежда и мнението на експерт по Северна Корея, според когото офертата на Тръмп към Пхенян е плод на влиянието на Китай, който отдавна приканва САЩ да разговаря очи в очи с КНДР. По думите на Джоел Уит от университета "Джонс Хопкинс" - член на администрацията на Бил Клинтън, постигнала ядреното споразумение с Пхенян през 1994 г. - на срещата между Доналд Тръмп и Си Цзинпин във Флорида "китайците са казали на Тръмп: ти трябва да говориш с тези хора".

Вестникът цитира и сътрудник в Съвета за външни отношения, която смята, че Дутерте все пак ще отиде в Белия дом въпреки първоначалната му уклончива реакция на офертата на Тръмп, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Импортозамещение

преди 6 години

На краварското падение и позор вече протягане на ръка ли им викат? Говедарите са царе на истинозаместващата терминология. Така например както е известно краварските самолети никога не катастрофират, понякога те само извършват неконтролирани контакти със земята.

22

Гъба...

преди 6 години

Няма да е зле... ,ако се срещнат лидерите на САЩ, Япония, Китай, Русия, Ю. Корея, Виетнам... с този ком. младок от С. Корея. Да си поприказват....Иначе лошо се пише в онзи район на Земята....

21

славянин

преди 6 години

Патока Доналд е в патова ситуация!

fallback