Снимка: Reuters, архив
fallback

Италиански прокурор каза, че има доказателства за връзки между хуманитарни организации, спасяващи с кораби мигранти в Средиземно море, и трафиканти на хора в Либия, предаде Франс прес.

"Още не знаем дали и как можем да използваме тези доказателства в съд, но сме уверени в това, което казваме", каза пред в. "Стампа" прокурорът на Катаня Кармело Дзукаро. 

Той допълни, че разполага с данни за телефонни обаждания от територията на Либия до хуманитарни организации. По думите му светлини напътстват мигрантските плавателни съдове до спасителните кораби, които понякога изключват внезапно транспондерите си, за да скрият, че навлизат в либийски териториални води. 

"Това са доказани факти", каза Дзукаро.

Прокурорът ръководи екип, който разследва всички правни аспекти на мигрантската криза, включително дейността на някои организации. Прокуратурата в Катаня е започнала разследване, за да разбере кой ги финансира и с каква цел.

Доклад на европейската агенция за граничен контрол Фронтекс намекна през декември, че може да има тайно споразумение между трафиканти на мигранти и частни кораби, които играят ролята на "таксита" за превозване на мигранти. В публикуван през февруари доклад на Фронтекс се казва: "Очевидно всички страни, участващи в (спасителните) операции в Централното Средиземноморие неволно помагат на престъпници да постигат целите си с минимални разходи и укрепват бизнес модела им, като увеличават шансовете за успех", посочи ДПА, предаде БТА.

Поне десет неправителствени организации спасяват мигранти в централната част на Средиземно море. Тези организации отричат да са в съглашателство с трафикантите и казват, че се води кампания за дискредитиране на дейностите им.

Според официални данни на италианските власти близо 37 000 мигранти са пристигнали на територията на Италия от началото на годината. Това е с 44% повече от същия период на 2016 година. Загинали или изчезнали в Средиземно море са 1073 души по данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Наблюдател

преди 7 години

Отдавна има съмнения за мръсната роля на "хуманитарните" организации. Просто бе въпрос на време да лъсне зад "водопадите хуманни" приказки антихуманната им същност! А именно, задкулисно стимулиране на мигрантската инвазия срещу заплащане!

14

Вера

преди 7 години

В цяла Европа се говори за това, както и за насилственото назначаване на мигранти със съмнителни дипломи в много важни професии

13

Очевидно

преди 7 години

Има връзка и тя минава през Рияд,Вашингтон и стига до Тел Авив!Това ислямско нашествие е старателно планирано,организирано и финансирано!Медийната поддръжка също е на суперниво-всеки,който призовава за разумен подход и прекратяване на тоя поток е старателно заклеймен и обвинен във всички грехове!Обаче това ще излезе наяве когато Европа вече е съсипана и е твърде късно...

fallback