Снимка: Архив, Reuters

Около 325 милиона души са носители на вируса на хепатит В или С, но съвсем малка част от тях го знаят, сочат данни на Световната здравна организация (СЗО), цитирани от световните информационни агенции. Повечето от тези хора нямат достъп до средствата за диагностициране и затова не могат да се подложат на лечение.

"Вирусът на хепатита сега е смятан за сериозен проблем за общественото здравеопазване, който бързо трябва да бъде решен - заяви генералният директор на СЗО д-р Маргарет Чан. - Ваксини и лекарства срещу хепатит съществуват и СЗО се стреми да ги осигури на всички нуждаещи се."

По данни на СЗО през 2015 г. от хепатит са умрели 1,34 милиона души. Тези смъртни случаи са сравними с данните за смъртността вследствие на туберкулоза и СПИН. Макар свързаните с туберкулоза и СПИН смъртни случаи да намаляват, смъртността вследствие на хепатит продължава да се увеличава - през периода 2000-2014 г. е нараснала с 22 на сто.

През 2015 г. лекари са диагностицирали едва 9 на сто от заразените с хепатит В и 20 на сто от засегнатите от хепатит С. През същата година са се подложили на лечение 8 на сто от заразените с хепатит В (1,7 милиона души) и 7 на сто от засегнатите от хепатит С (1,1 милиона души).

СЗО планира да осигури диагностика и съответното лечение на 80 на сто от носителите на вируса на хепатит В или С до 2030 г., тъй като 96 на сто от смъртните случаи вследствие на хепатит се дължат именно на тези два вируса.

"Свързаните с тези заболявания услуги в здравеопазването стават по-достъпни във все повече страни - увери Готфрид Хирншал от СЗО. - Вече са разработени бързи тестове, които са по-евтини."

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase