Снимка: БТА
fallback

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган поздрави народа на страната за взетото "историческо решение" и обяви победа на референдума за промени в конституцията, които ще разширят властта му, предаде Франс прес.

Oще по темата
"Заедно с народа реализирахме най-важната реформа в нашата история", заяви той пред репортери в официалната си резиденция в Истанбул.

По думите му не всички конституционни промени ще влязат веднага в сила - някои от тях ще бъдат задействани през ноември 2019 г.

Ердоган каза още, че Турция може да подложи на референдум въпроса за връщане на смъртното наказание, ако е необходимо. Той ще обсъди това веднага с премиера и лидера на националистическата опозиция, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според турския президент голяма част от успеха на референдума се дължи на гласоподавателите извън страната.

Турският министър-председател Бинали Йълдъръм също обяви победа на референдума и заяви, че Турция е отворила "нова страница" в своята демокрация.
 
"Според неофициалните резултати президентската система е потвърдена с положителен вот", обяви Йълдъръм пред поддръжници на управляващата Партия на справедливостта и развитието от балкона на партийната централа в Анкара.
 
Двете основни опозиционни партии в Турция ще оспорят резултатите от гласуването.
 
От Демократичната партия на народите (ДПН) заявиха, че какъвто и да е крайният изход от допитването, те ще оспорят две трети от подадените гласове, защото "има индикации за изборни манипулации в рамките на 3-4%".
 
По-рано заместник-председателят на най-голямата опозиционна сила в страната – Републиканската народна партия (РНП) Бюлент Тезджан осъди "нарушенията", извършени от изборните органи, а Ердал Аксюнгер, който също е заместник-председател на партията, заяви че вероятно около 60% от гласовете ще бъдат оспорени.
 
Протестиращи в няколко квартала на Истанбул тропат с тенджери и тигани от прозорците в знак на протест срещу резултатите от референдума, предаде Ройтерс.
 
Според преброени 98,92 % от бюлетините, 51,34% от избирателите са гласували с "да" на референдума, информира турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

190

Вълка до 7-те кози

преди 6 години

Каква икономика, какво развитие бе, козо?Турция от години на европейски пари,сделки с бежанци, продажба на петрол на ИД се крепи.Тази година се очаква стагнация на икономиката в Турция, скоро и гражданска война ви чака.Скоро ще сте новата Сирия! Кво ми виете оди на радостта, като че ли сте хванали аллах за потурите!

189

Анонимен

преди 7 години

Пуйкия ке продължи да се разпада. От 400 години насам само губи ли губи, то са територии, хора, ресурси.

188

7kozi

преди 7 години

za kakvo se borite vie s tesi golemi usti? vijte si parvo razbitata bg ikonomika s bg minimalni zaplati i bg pensii...razbitite uluci i mostive, tuneli...Erdogan i turskia narod si imat cennosti, razvivat si ikonomikata, semeinite otnoshenia, proizvodstvenite otnoshenia, proizvoditelnostta na truda...Erdogan si ima zakonna jena, zakonni deca, zakonni vnuci, govori vnimatelno, s lubov i uvajenie s turskia narod po sveta, pita go kakvo iska, raboti pozitivno...

fallback