Снимка: архив Reuters
fallback

Деветдесет и четири бойци на "Ислямска държава", включително четирима висши командири, са убити от свръхмощната американска бомба, използвана за пръв път в четвъртък срещу позиции на ИД в Източен Афганистан, съобщи ДПА, цитирайки представител на местната власт.

Според Есмаил Шиуар, управител на областта Ачин, бастион на джихадистите в провинция Нангархар, няма цивилни жертви, тъй като местното население е било евакуирано от афганистанската армия.

Целта на американския удар бе труден за унищожаване с обикновени бомби команден център на ИД, скрит в планински район. При удара е бил разрушен дълъг 300 метра тунел, както и леко и тежко оръжие, съобщи афганистанското министерство на отбраната.

Oще по темата
По-рано Шиуар заяви пред АФП, че са били разрушени три тунела, използвани от джихадистите.

Смятаната за най-мощната конвенционална авиобомба, наричана в САЩ "майката на всички бомби", тежи близо 11 тона и взривната й сила е 11 тона в тротилов еквивалент, припомня БТА. Експлозията е била толкова силна, че земята се е разтърсила и са изпочупени прозорци на километри от мястото на удара.

След използването на бомбата американският генерал Джон Никълсън заяви в комюнике, че това е най-подходящото оръжие за атакуване на цел като подземния комплекс на ИД и е било използвано, за да се запази инерцията на настъплението срещу местния клон на ислямистката групировка - ИДИЛ-Хорасан.

Той действа в Афганистан и Пакистан и обяви създаването си през януари 2015 г. Това бе първият случай, в който "Ислямска държава" съобщи, че обхваща вече и райони извън арабския свят, отбелязва ДПА.

Местните жители, намирали се в непосредствена близост до мишената на удара, са били своевременно изведени, а населението на по-отдалечените райони е било предупредено от афганистанската армия чрез джамиите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

Анонимен

преди 7 години

NIKOI NORMALEN CHOVEK V TOQ SVQT NE ISKA DEMOKRACIQ S 10 TONNA BOMBA PO TIKVATA

52

Анонимен

преди 7 години

До АнонименОсколки май са треснали гордия "Адмирал Григорович".Хи, хи, хи, Ко стаа бе брато, нема ли указания от Козяк та си го ударил на лаишки самоделни изцепки?

51

Анонимен

преди 7 години

Цялото население знаело, само талибаните били в неведение и чакали да ги убият. Ха-ха-хаКак точно ги преброиха, че чак и чиновете им видели.

fallback