Снимка: Reuters

Сирийското правителство и бунтовниците започнаха днес координирано прехвърляне на население - около 10 000 души - от четири града, обсадени от няколко години в продължаващата вече 6 години гражданска война в страната, предаде Асошиейтед прес.

Около 5000 души бяха евакуирани със 75 автобуса от два проправителствени града в Северна Сирия и бяха откарани към съседния Алепо, каза Абдул Хаким Багдади, който помогна за договаряне на евакуацията. Двата предимно шиитски града - Фуа и Кфрая - останаха лоялни на сирийското правителство, докато по-голямата част от северната провинция Идлиб около тях остава под твърдолинеен бунтовнически сунитски контрол.

Още по темата

А недалече от столицата Дамаск около 60 автобуса, извозващи 2350 опозиционни бойци, активисти и техните семейства, отпътуваха от два контролирани от опозицията града в посока към Идлиб, съобщиха сирийски държавни медии и базираният в Лондон Сирийски мониторингов център за човешките права.

Ако днешните евакуации бъдат успешно приключени, те ще бъдат първи тур от поредица последващи през идните два месеца с цел да бъдат прехвърлени около 30 000 сирийци от обкръжени райони. Според Багдади тази вечер ще трябва да бъдат прехвърлени с автобуси още 3000 души от Фуа и Кфрая, пише БТА.

Мадая и Забадани са последните от поредицата градове край Дамаск, държани някога от опозицията, които се предават на правителството. Те бяха под обсада от проправителствените сили от близо две години, което принуди блокираните там жители да ловят мишки и да варят трева, за да не гладуват през зимните месеци. Снимки на изнемощели от глад деца, шокираха света и дадоха нов импулс за спасителни хуманитарни акции на ООН в Сирия.

"Тръгнахме, вече сме в покрайнините на града", каза Мохамед Дарвиш, който оказваше медицински грижи в Мадая. Преди 6 г., още в началото на гражданската война, той е бил принуден да напусне университета през последната си година, следвайки стоматология, и се присъединил към опозиционното движение срещу Асад.
Критици заклеймиха споразумението и го обявиха за принудително разместване на населението на страната, което става без участието на ООН.

В Мадая местните жители на практика бяха изправени пред единствена опция: да останат и да се помирят с правителствените власти. Те ще трябва да се закълнат във вярност към правителството на Асад и да се отрекат от всякакво несъгласие. Бегълци от военна служба, от армията, и резервисти, повикани за служба, ще имат между 6 месеца и една година да се завърнат на армейска служба или да подадат молба за освобождаване. Повечето от 40-те хиляди жители ще останат и ще приемат условията.

Но според Дарвиш най-малко 2000 ще откажат. Те включват бивши бойци, опозиционни активисти и медицински работници, които казват, че не могат да преминат на страната на армията, бомбардирала някога техните домове, а и се страхуват, че ще бъдат малтретирани от прословутите правителствени сили за сигурност. "Аз не мога да остана", каза Дарвиш пред АП, когато стана ясно, че ще има евакуация. По време на целия конфликт правителството имаше особено злостно отношение към медицинските работници, подлагайки ги на арести, мъчения и бомбардировки, твърдят много от тях тук. "За един лекар да остане е по-опасно, отколкото за боец", добави той.

Подобни предложения получиха и други райони, капитулирали пред правителството, включително Моадамие, Хаме, Кудсая и долината Барада около столицата, както и доскорошните "бунтовнически" квартали в Алепо и Хомс - два от трите най-големи града в Сирия.

Що се отнася до град Забадани, той ще бъде напълно обезлюден. Споразумението за евакуация предвижда последните 160 души, останали там, за които се смята, че са или бунтовнически бойци или медицински работници, да бъдат изведени с автобуси. Така градът ще последва съдбата на много по-големия Дараа - друго предградие на Дамаск, което през август м.г. бе напълно обезлюдено след години на съкрушителна правителствена блокада и бомбардировки.

Такава беше съдбата и на Източен Алепо - напълно обезлюден чрез сила. Разследване на ООН констатира, че евакуацията на Източен Алепо е равносилна на военно престъпление, защото е била постигната с принуда чрез съвместна военна кампания на руските и сирийските правителствени сили, разрушили гражданската инфраструктура там. Над 20 000 души бяха изведени с автобуси от Алепо в края на миналата година и откарани към държани от бунтовниците райони в Северозападна Сирия.

Като цяло десетки хиляди хора бяха прехвърлени в провинциите Идлиб и Алепо, където те се страхуват, че ги събират за финалната правителствена офанзива с цел да бъдат разгромени всички заедно на едно място.

Споразумението за евакуацията бе постигнато миналия месец с посредничеството на Катар, преговарящ от името на бунтовниците, и на Иран, преговарящ от името на сирийското правителство, отбелязва АП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase