Снимка: Reuters
fallback

Най-мощната неядрена бомба на американската армия е убила най-малко 36 членове на близкоизточната радикална групировка "Ислямска държава", опустошавайки комплекс от тунели на джихадистите в афганистанската провинция Нангахар.

Това се казва в официално съобщение на афганистанското министерство на отбраната, предава AFP.

Вчера американски самолет МС -130 извърши нападение срещу подземен комплекс от тунели и пещери на места клетка на ИД в Ачин, провинция Нангархар, използвайки за първи път в бой авиационна бомба, наричана в американската армия "майката на всички бомби". Бомбата GBU-43 е с тегло около 10 000 килограма и съдържа около 11 тона експлозиви.

"В резултат от бомбардировката, ключови скривалища и дълбок тунел на "Ислямска държава“ са били унищожени, и 36 членове (на групировката – бел. р.) са убити“, се казва в съобщение от Министерството на отбраната в Исламабад след ударите в източната част на Афганистан.

Според съобщението на афганистанското министерство на отбраната нито един цивилен не е пострадал при атаката, която е унищожила единствено базата на Даеш.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

85

Руснака

преди 7 години

Просто са метнали, ненужния вече и ръждясал варел. Модела е от 2003 год с цел да си покажат тяхната п****а. Друг е върпоса в цифрите несъотвестващи между бруто и нето на теглото на самата бомба или доуточнението, за еквивалента на взивното вещество. На това му се казва разделно изхвърляне на ***. Съвсем отделно в случая е, че САЩ много добре знаят къде са тези тунели и пещери още от средата на на 80-те.

84

Анонимен

преди 7 години

За 36 човека,кат ще правите хайр,хвърлете им неутронна бомба,кво са лигавите

83

Анонимен

преди 7 години

Тежи 10 тона и носи 11 тона експлозив? WTF, джурналя!?!?!?

fallback