Снимка: Архив, Reuters
fallback

Европейската комисия даде 2 седмици отсрочка на Виктор Орбан и ще му позволи да се защити, преди да реши дали да го накаже за нарушение на европейските ценности и принципите на демокрацията.

По инициатива на Жан-Клод Юнкер Комисията днес се запознала с последните законодателни промени и инициативи на Орбан, като реши само да изрази загриженост по тях, без да предприема засега каквито и да е действия.

Става дума за промените в закона за висшето образование, които заплашват съществуването на финансирания от Джордж Сорос Централно-европейски университет в Будапеща, подготвяните поправки за финансирането на чуждестранните неправителствени организации, промените в миграционния закон, които предвиждат всички кандидати на убежище да се държат в затворени центрове. Тревога предизвикват и ситуацията на ромите, както и на бремените работещи жени, съобщи първият заместник на Юнкер Франс Тимерманс.

Еврокомисията разгледала националното допитване, добило популярност като "Спрете Брюксел". В него гражданите се призовават да отговорят на 6 въпроса, свързани с разпределението на правомощията между евроинституциите и националните власти по отношение на миграцията, социална политика, данъчното облагане и енергийните цени. От унгарците се иска да вземат страната на Будапеща или на Брюксел по това кой да има право да взема решенията по тях.

Виктор Орбан ще може да се защити по обвиненията, че ограничава демокрацията и се обявява срещу единството на Европа пред Европейския парламент на 26 или 27 април. Той ще участва в дебата, като ще може да изложи позицията на правителството си по законите.

Евродепутатите поискаха да дебатират ситуацията в Унгария, а социалистите и зелените настояха ЕНП да изключи от редиците си партията на Орбан - "Фидес".

Oще по темата

След изслушването в Европарламента Европейската комисия ще се произнесе дали законите нарушават европейското законодателство и дали ще се започнат законодателни процедури към Будапеща.

Комисията обаче няма да задейства процедурата за разследване на върховенството на закона, нито е обсъждала спиране на европейското финасиране за страната.

Според зам.-председателя на ЕК Тимерманс въпреки многобройните конкретни случаи, "няма систематична заплаха за демокрацията и върховенството на закона в Унгария".

Тимерманс посочи, че за разлика от Полша, срещу която се води разследване, унгарските власти са готови на диалог и Брюксел ще използва тази възможност да се опита да им повлияе.

Разследването за върховенството на закона може да доведе до отнемане правото на гласуване в Съвета, където заседават страните членки.

Най-оспорвана се очертава битката за Централно-европейския университет, който Тимерманс нарече "перла в короната на Централна Европа" - ценност, която трябва да бъде защитена".

По националното допитване Еврокомисията ще напише свои отговори на въпросите в него, за да даде възможност на унгарците да се ориентират преди да направят избор.

Тимерманс обаче предупреди, че Будапеща ще бъде подложена на политически натиск от другите държави и от европарламента, "които ще искат да знаят в каква посока Орбан води страната". Това сега било трудно да се разбере, каза заместникът на Юнкер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Неволята

преди 7 години

Унгарците продължават да са на улицата и това е добрата новина - че за разлика от нас не разчитат на Брюксел да им решава проблемите. Позицията на Еврокомисията е слаба

33

Жалко

преди 7 години

Юнкер показа, че първо е ЕНП, а после всичко останало

32

Магазинера

преди 7 години

ЕНП не могат да си позволят да загубят унгарските евродепутати в ЕП и Унгарските грасове в Съвета. Орбан това го знае и затова е толкова дързък. А инаме диалогът с Еврокомисията ще си тече докато всички го забравят. Също както този с Полша или механизмът за наблюдение на корупцията в България - някакви хора си заработват заплатите с тях, но на никого не пречат

fallback