Снимка: БТА

Централният руски печат коментира американските удари в Сирия, реакцията на Москва и последиците за руско-американските отношения.

Още по темата

Американски томахавки (ракетите "Томахоук") нанесоха удар по стария световен ред, отбелязва в. "Независимая газета". Според в. "Известия" САЩ са нанесли ракетен удар по борбата с тероризма, а "Российская газета" публикува статия със заглавие "Агресия".

За първи път от началото на руските военновъздушни операции в Сирия САЩ проявяват решимост да отнемат на Москва дипломатическата инициатива в Близкия изток, посочва в. "Комерсант". Всекидневникът пише, че след въздушните удари в Сирия САЩ прехвърлят ударна група на военноморските си сили към бреговете на Корейския полуостров, а увеличаването на военното присъствие в отговор на извършеното от Северна Корея изпитание на балистична ракета е придружено от политически декларации за готовност за решителни действия срещу държави, които подкопават международната сигурност, като Сирия, КНДР и Иран.

"Комерсант" предупреждава, че намесата със сила заплашва да върне света към времето на "оста на злото" на президента Джордж У. Буш, главните събития при чието управление бяха войните в Афганистан и Ирак. Вестникът подчертава, че преди планираното в началото на седмицата посещение на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън в Русия позициите на двете страни все повече се раздалечават.

Според "Комерсант" натискът върху Москва се засилва и едно от свидетелствата за това е отменянето на насрочената за днес визита в Москва на британския външен министър Борис Джонсън, което от Лондон обясниха с "фундаментална промяна в ситуацията във връзка със събитията в Сирия".

Вестник "Ведомости" се фокусира върху реакцията на Москва на американския удар в Сирия. Според вестника Русия е реагирала на него много по-меко, отколкото би могла. В Москва изглежда още се надяват, че поврат в сирийската политика на Вашингтон няма да има, отбелязва той.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase