Снимка: Reuters

Руското министерство на отбраната съобщи, че прекратява от полунощ - 0 ч на 8 април, работата по меморандума от 2015 г., съгласно който бе установена "горещата линия" за връзка с Пентагона, която има за цел да се избягват непреднамерени сблъсъци и конфликтни ситуации в небето над Сирия, предаде ТАСС.

Съответната нота за прекратяването на линията е била връчена на военния аташе на САЩ в Москва, съобщи на брифинг за журналисти в руската столица говорителят на руското военно министерство генерал Игор Конашенков.

Той опроверга съобщенията на американски медии, че Русия е запазила "горещата линия". По-рано високопоставени американски военни служители, цитирани от Асошиейтед прес, съобщиха, че Русия се е съгласила да поддържа оперативната "гореща линия" за връзка въпреки американската ракетна атака срещу сирийска ВВС база.

Те добавиха, че американски и руски военни са контактували по горещата линия няколко пъти след ракетната атака. Според тях американската страна е поискала уверение, че контактите ще продължат, и руснаците са потвърдили това.

Генерал Конашенков, цитиран от ТАСС, потвърди обаче казаното по-рано от него, че министерството прекратява сътрудничеството с Пентагона в рамките на меморандума за предотвратяване на инциденти заради ракетния удар на САЩ, който той окачестви като "най-грубо нарушение" на този меморандум. Той уточни, че съответната нота е била изпратена и в Пентагона по военно-дипломатически канали през деня.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase