Снимка: Reuters
fallback

Следственият комитет на Русия определи взрива в метрото в Санкт Петербург като терористичен акт, съобщи ТАСС. Заради случилото се в града е обявен тридневен траур.

Седем души са загинали на място при днешния взрив в метрото на Санкт Петербург, един е починал в линейка, а двама - в приемните отделения на болници, съобщи пред журналисти министърката на здравеопазването на Русия Вероника Скворцова.

Oще по темата
По официална информация пострадалите са 47. "Тридесет и девет души са хоспитализирани, двама от които са починали в приемното отделение, а шест от пострадалите са в тежко състояние. Състоянието на останалите е средно тежко", каза Скворцова, цитирана от БТА.

Същевременно руският новинарски сайт "Фонтанка" публикува снимка на мъж, за когото твърди, че е издирван от полицията във връзка с експлозията, предаде Ройтерс. На неясната фотография се вижда мъж на средна възраст с брада и черна шапка.

"Фонтанка" каза, че той е влязъл в метрото на станция "Петроградсгая" 20 минути преди експлозията да стане във влакче, движещо се между станции "Сенная плошчад" и "Технически институт". По-рано днес агенция Интерфакс съобщи, че камери за видеонаблюдение са заснели заподозрян за взрива.

Случилото се срещна сериозни отзиви в Европа. Германският министър на външните работи Зигмар Габриел заяви, че изпитва дълбока тъга, след като е научил за днешната смъртоносна експлозия в метрото на Санкт Петербург, предаде Асошиейтед прес.

"Доста неща точно сега показват, че това е коварна атака срещу невинни хора, които просто са пътували с метрото, за да вършат ежедневната си работа", посочи Габриел и допълни, че в мислите си е "с нашите приятели в Русия, с жертвите и техните семейства в тези мрачни часове".

Сирия изрази солидарност с Русия и осъди експлозията в метрото на Санкт Петербург, предаде ТАСС, като се позова на изявление на сирийското министерство на външните работи, разпространено от държавната информационна агенция САНА.

Европейският съюз също е поднесъл съболезнования на целия народ на Русия и продължава да следи новините, свързани със Санкт Петербург, каза върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини. Тя заяви, че е изразила съболезнования пред руския външен министър Сергей Лавров.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също поднесе съболезнования на народа на Русия във връзка с взрива в Санкт Петербург.

Украинският министър на външните работи Павло Климкин изрази съболезнования във връзка с взрива в метрото на Санкт Петербург, Русия, предаде ТАСС. "Проверяваме дали има пострадали украинци в Санкт Петербург. Изразяваме съболезнования към семействата на загиналите и на пострадалите", написа той в Туитър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

58

Анонимен

преди 7 години

някой трябва да плаща за наглия Путин

57

Дон Корлеоне

преди 7 години

Съболезнования.Едно знам:Сирия е вече освободена от терористите на ислямска държава....Вече летят руските самолети натоварени с тежка бронетехника към Сирия .Добрината се наказва, жалост вече няма да има за терористите, цели градове ще бъдат сринати с термобарични бомби .

56

До 71 До до 36 - св.

преди 7 години

По това време пишат замаяните от идеята за западна пенсия, не че бегето ги касае чак толкова, нали миличък?

fallback