Снимка: Reuters
fallback

Общ преглед
Белият дом осъди атаките край парламента в Лондон и обяви, че президентът Доналд Тръмп следи развитието, предаде АП.

Говорителят Шон Спайсър, каза, че Тръмп е разговарял по телефона с британския премиер Тереза Мей и добави, че САЩ "приветстват бързата реакция на британската полиция".
Oще по темата


Спайсър увери Лондон, че може да разчита на пълна подкрепа от страна на Вашингтон.

Президентът на Франция и канцлерът на Германия също изразиха своята подкрепа и солидарност към Обединеното кралство.

"Обезпокоени сме от тероризма", каза Франсоа Оланд пред репортери в община Вилпент край Париж.

Той добави, че Франция, която напоследък бе арена на терористични актове, "знае как страдат британците днес".

В изявление Ангела Меркел пише, че е узнала "с тъга" за случилото се и че мислите й са с "нашите британски приятели и всички хора в Лондон", а особено пострадалите.

Във връзка със събитието в британската столица вътрешното министерство на Италия съобщи, че утре ще има съвещание на ръководителите на правоохранителните и разузнавателните агенции, на което ще се определи равнището на терористичната заплаха в Италия.

Мерките за сигурност в страната вече са силно затегнати заради предстоящата в събота в Рим среща на върха на ЕС заради годишнината от Римските договори.

В петък европейските лидери ще бъдат на аудиенция във Ватикана.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова изрази съчувствие към ранените и съболезнования към роднините на загиналите в Лондон. Тя отбеляза, че Русия не разделя тероризма на категории, а го смята за "абсолютно зло".

В "Туитър" испанският премиер Мариано Рахой написа, че "Испания застава до британския народ, заклеймява атаката край Уестминстър и изразява солидарност с жертвите". Премиерът на Холандия Марк Рюте заяви, че е шокиран от новината от Лондон и че мислите му са насочени към този град.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че няма думи да изрази дълбокото си вълнение от случилото се в Лондон. Той отбеляза, че атаката край британския парламент става в деня на първата годишнина от атентатите в Брюксел.

Председателят на Европейският съвет Доналд Туск заяви, че "Европа застава твърдо на страната на Обединеното кралство срещу тероризма и е в готовност да помогне".

Нападението в Лондон осъдиха също секретариатът на ООН, канадският премиер, множество европейски лидери.

ТАСС цитира изявлението в "Туитър" на турския министър за Европейския съюз Йомер Челик, че Турция осъжда терористичния акт в Лондон и призовава за обединяване на усилията срещу тероризма,ь която е заплаха за всички страни. А премиерът Бинали Йълдъръм отбелязал, че "тероризмът е нещастие за всички, но би било голяма грешка да се асоциира само с мюсюлманските страни".

Четирима души загинаха и най-малко 20 бяха ранени днес в Лондон, когато кола се вряза в пешеходци и нападател намушка с нож полицай до британския парламент.

Загинали са нападателят, прободеният с нож полицай и двама души, блъснати от автомобила на Уестминстърския мост до сградата на парламента.

"Обявихме това за терористичен акт и службите за борба с тероризма разследват подробно днешните събития", заяви най-висшият британски полицейски служител за борба с тероризма Марк Роули.

"Атаката започва, когато движеща се по Уестминстърския мост кола блъска и ранява няколко души, включително трима служители на полицията". "След това кола катастрофира край парламента и поне един човек, въоръжен с нож, продължава атаката и опитва да влезе в парламента", каза помощник-комисар Роули.

Полицията смята, че един и същи човек е отговорен за нападението с автомобила и с ножа.

Лондонската служба за спешна помощ съобщи, че нейни екипи са оказали лекарска помощ на поне 10 души със сериозни наранявания. Една жена е извадена жива от река Темза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

друг факт

преди 7 години

До фактТЕ ОТ ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА И НА БАБА БЕТИ ПРАТИХА ЗЕТ (ЗА СЪПРУГ НА ДАЯНА) АМА НЕЩО НЕ ИМ СЕ ПОЛУЧИ МОЖЕ БИ ТОВА Е НАЧИНА . . .

38

Сс

преди 7 години

Темата е за Лондон.

37

факт

преди 7 години

До АнонименПри атентата в черквата Света Неделя загиват 134 души, ранените са 500; повечето от които умират от раните си. # Следователно: ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ТЕРОРИСТИ са в БКП (БСП) и са ОБУЧЕНИ и ФИНАНСИРАНИ от МОСКВА . . . а СТАНИЩЕВ СЕ ИЗВИНИ САМО на МЕСТАН и любовно ГО целуна в устата . . .

fallback