Рекс Тилърсън. Снимка: Reuters

Вашингтон не изключва военни мерки срещу Северна Корея, ако тя заплашва Южна Корея и разположените там американски войски, заяви американският държавен секретар Рекс Тилърсън, цитиран от агенция Йонхап.

„Не желаем да довеждаме нещата до военен сблъсък, на ако Северна Корея предприеме действия, застрашаващи Южна Корея и американските войски, в отговор ще бъдат предприети мерки“, цитира агенцията думите на Тилърсън след разговорите му с южнокорейския външен министър.

Тилърсън също така призова Китай да се въздържа от ответни мерки след разполагането на противоракетната система THAAD в Южна Корея. По-рано беше съобщено, че в Китай спрямо южнокорейски кампании се налагат икономически мерки за натиск в отговор на започналото вече в Южна Корея разполагане на американската система за прехващане на ракети на КНДР.

В КНДР оценяват разполагането на американския ракетен комплекс THAAD в Южна Корея като противоречащо на националните интереси на страната, което я превръща в американски аванпост на ядрена война. Това се казва в статия, публикувана в централния севернокорейски вестник „Нодон синмун“. Изданието критикува Сеул, който в сложна вътрешнополитическа ситуация „засилва конфронтацията със съотечествениците си на Север, осигурявайки си подкрепата на САЩ“.

Органът на Централния комитет на Корейската трудова партия предупреждава, че в отговор на разполагането на комплекса THAAD в Южна Корея КНДР ще засилва своя потенциал за ядрено сдържане в количествено и качествено отношение. Вестникът предлага на южнокорейския народ да „изхвърли зад борда намиращите се на власт предатели, готови да въвлекат корейската нация в ядрена война“.

Решението за разполагането на системата за противоракетна отбрана THAAD в Южна Корея беше взето още от предишната американска администрация начело с Барак Обама през 2016 г. След серия ракетни изпитания в КНДР Вашингтон и Сеул решиха да ускорят работата в тази насока. Против разполагането на тази система активно се обявяват Русия и Китай, които защитават своите национални интереси, пише ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase