Снимка: Архив, Reuters
fallback

Германското правителство заяви, че е много обезпокоено от развитието на обстановката в Източна Украйна напоследък, и призова Москва и Киев да работят срещу "засилващите се тенденции за разделяне" в региона, предаде Ройтерс.

"Ние сме сериозно разтревожени от засилващите се тенденции за разделяне в Източна Украйна", каза говорителят на германското външно министерство Мартин Шефер. "Опасността от военно изостряне съвсем не е отминала", заяви той.

Шефер каза, че Германия призовава Украйна и Русия да се придържат към договореностите от Минск, като изтъкна извършвани и от двете страни обезпокоителни действия, включително изземането на активи от украински юридически лица в контролираните от бунтовниците райони и решението на Киев да спре търговията със сепаратистките територии.

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че наложената от Киев транспортна блокада върху Донбас противоречи на здравия разум и съвестта, посочва ТАСС.

"Това противоречи на здравия разум и човешката съвест", заяви той и подчерта, че е научил за решението най-напред от медиите.

Украинският президент Петро Порошенко каза днес, че Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна е решил да наложи пълна блокада върху транспортирането на стоки към и от контролираните от проруските бунтовници райони, отбелязва ДПА.

"Изключения ще се правят само за доставки на помощи от украински и международни организации", заяви той. Според него блокадата няма да влоши хуманитарната обстановка.

Украинският производител на въглища ДТЕК каза, че проруските сепаратисти са иззели най-големите му мини в контролираната от бунтовниците територия, а също електроцентрала и електроразпределително предприятие, посочва Ройтерс.

Компанията заяви, че не очаква изземането на активите да окаже влияние върху способността й да изпълни задълженията си до 2024 г.

Лидерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Александър Захарченко каза, че обявената от Украйна транспортна блокада върху Донбас няма да промени позицията на сепаратистките власти към украинските предприятия.

"От 1 март ние въведохме ответни мерки в отговор на блокадата от украинската страна. А това е не само външно управление на тези наши предприятия, които оставаха доскоро под украинска юрисдикция. Ние също въведохме забрана за износ на наша продукция и наши суровини на територията на Украйна", заяви той.

По думите му ДНР "не е отменила и не възнамерява" да отмени тази своя позиция, "докато Киев не изпълни своите задължения съгласно Минските договорености", посочва ТАСС.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 7 години

Германия е залята от ислямисти.Грабежите и изнасилванията,както и атентатите са ежедневие.А това някой изпаднал в амок камилар да заколя невинен на улицата вече не го отразяват.Украйна им е най-малката грижа.А ако спрат газта ще умрат от студ.Така че нека се оправят сами.

33

Хех

преди 7 години

Еми излиза че този Порошенко е или страшно много *** (като крив кюнец) в което много се съмнявам, или пък е агент на КГБ. С това си решение той направо отцепва Донецк и Луганск и ги праща директно в руската федерация. Ми тия хора там някак си нали трябва да живеят и да имат някакви доходи. Като им наложи Украйна блокада е ясно какво ще стане. Не е нужно да си гений за да се сетиш че ще започнат търговия с руснаците.

32

Георги

преди 7 години

Продължение.Китай не успява да си запази Манджурия. И така : най силната сухопътна армия в света търчи на изток да граби. САЩ нямат с какво да я спрат. Мераците на Сталин са да заграби целия свят. (Помните доктрината на комунизма, нали?). Япония е маргинализирана.Има само 1 малка подробност. САЩ имат бомба, Русия няма.Въпрос: срещу кого е хвърлена бомбата? Формално- срещу Япония. Обаче една военна блокада щеше да свърши същото.Неофициално бомбата е сигнал към Сталин и гласи: СПРИ!

fallback