Снимка: Reuters

Германското правителство не изключва възможността да забрани на турски политици да правят кампания в Германия, заяви шефът на кабинета на канцлерката Ангела Меркел в интервю, цитирано от Ройтерс.

"Ще обмислим внимателно какви действия са отговорни и какви - не. Забрана за влизане би била крайна мярка. Но си запазваме правото за това", каза Петер Алтмайер в интервю пред медии от вестникарската група Функе.

Малката западна провинция Саар заяви вчера, че се възползва от правото да забранява политически прояви, които излагат на опасност мирното съжителство между германци и чужденци, отбелязва Ройтерс.

Алтмайер каза, че международното право позволява на всички страни, включително на Германия, да забранява влизане на представители на чужди правителства, макар това да се е случвало рядко.

"Доколкото ми е известно, такова нещо не се е случвало в Германия. Но фактът, че Германия не се е възползвала изцяло от възможностите си по силата на международното право, не означава, че така ще е и в бъдеще", добави той.

Германия продължава да се бори за демокрация и свобода на словото и това е една от причините, че досега е допускала прояви на чужди политици на своя земя, продължи Алтмайер. Той обаче заяви, че сравненията с нацизма, направени от турски политици, са неприемливи и създават големи проблеми.

Германия няма да позволи на Турция да прехвърля вътрешните си конфликти на германска земя, продължи той. От основаването си Федерална република Германия е призната в цял свят за образец на конституционна държава. Няма да позволим тази репутация да бъде опетнена от когото и да било, включително от турски политици, които правят предизборна кампания в страната си, добави шефът на кабинета на Меркел.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase