Снимка: БТА

Който свързва Ротердам с нацизма, се е откъснал напълно от реалността. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск по повод коментарите на турски министри и на президента Реджеп Ердоган, които свързаха отказите на властите в Холандия, Германия и Австрия, да допуснат техни политици на митинги, с нацизма и фашизма.
 
"Ротердам е градът на Еразъм, който е бил разрушен от нацистите, а днес има кмет, роден в Мароко", заяви Туск на холандски в Европарламента днес.
 

Още по темата

Той увери, че евроинституциите са на страната на Холандия, която пък днес провежда парламентарни избори.
 
През уикенда отношенията между Анкара и Хага се нажежиха, след като холандското правителство помоли турската министърка на семейството Фатма Кая, която трябваше да говори на митинг за конституционния референдум през април в Ротердам, да напусне страната и отказа разрешение за кацане на външния министър Мевлют Чавушоглу, който пристигаше в страната със същата цел.
 
Шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер също се включи в отговора на обвиненията на Ердоган към еврочленки, заявявайки, че е скандализиран от изявленията на турската страна.

Той припомни как баща му е бил принуден от нацистите да отиде в германската армия през Втората световна война и заяви, че никога няма да приеме сравнение на европейските демокрации с нацизма.
 
"Не ние искаме да влезем в Турция, а тя иска да стане член", заяви Юнкер.
 
Неговата партия – ЕНП, настоява за незабавно замразяване на преговорите за членството на Турция в ЕС.
 
"Ние трябва да обмислим как да продължим отношенията с Турция след референдума", заяви и лидерът на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер. Той добави, че за християн-демократите "не е реалистично в обозримо бъдеще членството на Турция в ЕС".
 
На същото мнение са и либералите, които станаха коалиционни партньори на ЕНП, след разпадането на отношенията между десноцентристите и социалистите в Европарламента.
 
Водачът на либералите Ги Верхофстат определи като цинично поведението на Ердоган, който по думите му "иска да установи авторитарна система в Турция, а сочи с пръст и нарича нацистки европейските страни и се застъпва за свободата на словото, при положение, че европейски журналисти лежат в турски затвори".
 
"Да замразим преговорите за членство сега. Това е единственият сериозен акт, с който можем да заклеймим ставащото. Да преговаряме с някого, който използва такъв език към демократичните общества в Европа, е неприемливо", настоя Верхофстат.
 
Социалистите също определят като "неприемливи" забележките на Ердоган към Германия и Холандия.
 
"Той е човекът, който тласка Турция към личен авторитарен режим, и смятам, че трябва да се извини на Холандия и Германия и на гражданите на тези страни от турски произход, които се радват на живот с върховенството на закона в тези държави", заяви парламентарният лидер на социалистите Джани Питела.
 
В неделя Ердоган нарече холандците "нацистки останки, фашисти", след като те отказаха кацане на външния му министър в неделя. Чавушоглу реши да лети за Ротердам, въпреки че кметът забрани участието му в митинга. Впоследствие той говори на подобно събиране във френския град Мец.

Турските власти провеждат активна кампания в полза на конституционни промени, които да преобразуват страната от парламентарна в президентска република и да отменят поста на министър-председателя. Референдум за това е насрочен за 16 април.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase