Снимка: архив, Reuters
fallback

Полша обвини Европейския съюз в "мамене" и обяви "негативна" политика към Брюксел, след като загуби дипломатическа кампания да изгони собствения си бивш премиер Доналд Туск от поста председател на Европейския съвет, пише в. "Гардиън".

"Излиза, че политиката на ЕС е политика на двойни стандарти и мамене", цитира вестникът думи на външния министър Витолд Вашчиковски.

Oще по темата
На срещата на върха в Брюксел миналата седмица Полша единствена гласува против преизбирането на Туск, припомня изданието.

Консервативното евроскептично правителство във Варшава водеше активна кампания против 59-годишния центрист Туск, който беше премиер на Полша от 2007 до 2014 г. преди да оглави Европейския съвет. Според Полша Туск не е трябвало да бъде избиран против волята на собствената му страна.

Лидерите на ЕС обаче гласуваха 27 на 1 да се даде нов мандат от две години и половина на Туск, като против бе само министър-председателката на Полша Беата Шидло.

"Трябва да си дадем сметка, че можем да бъдем измамени във всеки един момент. Трябва да приспособим политиката си и да коригираме поведението си към ЕС. Със сигурност трябва да понижим равнището на доверието си в ЕС. Ще трябва да започнем да водим негативна политика", заяви Вашчиковски, според когото това може да включва "блокиране" на различни европейски инициативи.

Дипломатическият сблъсък извади на показ задълбочаващото се разцепление с Полша, броени седмици преди 60-годишнината на ЕС, на която съюзът се надяваше да покаже единство, и в момент, когато Великобритания се готви да напусне ЕС, отбелязва "Гардиън".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Анонимен

преди 7 години

Ша са разпада ли най-накрая или няма? За Гошка питам, че трета година се крие в мазата - ще излезе като се разпаднел. Съвсем сериозно питам, че ми омръзна да му нося ракия и салати. :-))))

28

Олд мен

преди 7 години

Да Полша скочи и падна лошо,май има и счупен крак.

27

Г-жа Несторова,

преди 7 години

не усещате ли вече колко е изтъркано това заглавие със "скочи"?Дори и някога нещо свястно да напишете, то ще Ви убие инициативата още в зародиш. Все пак не сте в махалата, да ползвате този махленски език. Придържайте се повече към книжовния.

fallback