Снимка: БТА
fallback
Европа на различни скорости не е сценарий срещу България и Румъния, те вече участват в такива по-тесни съюзи със стари и с нови членки.
 
Това коментира председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след днешния лидерски дебат за бъдещето на Европа в Брюксел.
Oще по темата
 Юнкер заяви, че е бил изненадан, че някои лидери са решили да коментират 5-те сценария на Еврокомисията, след като трябвало да обсъждат декларацията за бъдещето на ЕС, която трябва да приемат след 10 дни в Рим.
 
"Ние вече имаме тази Европа на две скорости", каза председателят Юнкер, като добави, че не бива да се водят безсмислени дебати.
 
Смисълът на Европа на разллични скорости е, че тези, които искат да вървят по-бързо, не бива да бъдат бавени от другите, които не желаят да полагат допълнителни усилия, каза той.
 
Юнкер посочи, че така нареченото "засилено сътрудничество", което беше въведено с Лисабонския договор през 2009 г., позволява на държавите, които не желаят да следват определени политики, да не участват в тях. Всички имат право да преговарят за условията и да преценят дали това работи за техния интерес, напомни той. 
 
България участва вече в 5 такива формата, сред тях за уреждане на имуществени спорове при разводи, за единното европейско патентно право и за патентния съд и е заявила желание и за европейската прокуратура. 10 от 19-те държави от еврозоната пък преговарят за въвеждане на данък върху финансовите транзакции.
 
По-рано президентът Радев е заявил пред останалите лидери, че "не може да има едно тяло на две скорости". Той съобщи, че е предложил от текста на декларацията от Рим да отпаднат "всички думи", които могат да се тълкуват като разделяне на скорости, както и че е поискал да бъде изрично написано, че парите за подпомагане на по-изостаналите членки на съюза ще продължат да се дават и след излизането на Великобритания от ЕС.
 
В отговор Юнкер посочи, че предложението на Комисията за Европа на скорости, няма отношение към образуването на европейския бюджет.
 
Съюзът, който европейските лидери днес са обсъждали, ще е по-свободен и никой няма да бъде изключен от него или наврян, в кръгове", обясни германският канцлер Ангела Меркел. Тя каза, че всичи държави ще имат достъп до общите проекти, но не не всички ще участват в тях, например ако нямат нужда.
 
Сред новите политики, които Меркел посочи, са отбранителният съюз, който досега беше блокиран от напускащата Великобритания, както и активизиране на отношенията с Африка. Акцент ще бъде поставен върху довършването на цифровия пазар, откъдето се очаква отварянето на нови работни места, на общия пазар и на свободната търговия.
 
"Европейският съюз трябва непрекъснато да се премоделира", заяви Меркел. Тя добави, че Европа иска активно да участва в глобализацията, а не да се крие от нея.
 
В същото време Радев изтъкна, че паневропейски проекти като търговското спорумение с Канада СЕТА са създадени в полза на силните икономики и ще навредят на слабите. Сред компромисите, които България трябва да прави, за да е член на ЕС, той посочи и плана "Юнкер" - най-важната инициатива на настоящата Европейска комисия, коята цели да стимулира частния бизнес за финансиране на проекти от общоевропейски интерес. Същото било положението и с качеството на храните, както и с цената на труда в България.
 
След срещата, като се позова на предстоящите избори в България и в Холандия, Меркел каза, че Европа не може да се съобразява с факта, че в някои държави предстои гласуване, защото избори в различни държави от ЕС има непрекъснато.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

174

Анонимен

преди 7 години

До #192:Бъди реалист!Всичко зависи от мат'ряла,не от "политиците"!Те са марионетки,които кукловодите размахват пред мат'ряла,който от своя страна много обича този театър и въобще не желае да го променя!А промяната е ясна - един шут и на куклите и на кукловодите и да се хваща здраво на работа,сам да си оправя работата,а не вечно да клечи пред КУРните и чака някой да го оправи!Да,ама де такъв народ!Виж какъв хубав мат'рял - хептен е станал на глина!

173

до 192

преди 7 години

Оперделено лъжеш, мой човек. .............. Има хиляди примери, как способните хора се оценят навсякъде. И милиони примери , как мързеливите никъде не ги искат.

172

реалист

преди 7 години

Всяко изявление на Радев, предизвиква смях. Той ще се окаже напълно неадекватен, заложник на БСП и генерал Деси. Как пък няма в БГ един умен и честен човек. Като започнеш с Доган, преминеш през Станишев, опреш се до Боко Тиквата и сега навлезеш в необраното лозе със Сидеров, Каракачанов, Симеонов и *** . Господ да пази България..Бягайте от БГ...няма спасение.

fallback