Снимка: архив Reuters
fallback

Кантоналният съвет - горната камара на швейцарския парламент - се обяви срещу въвеждането на забрана за носене на бурки на обществени места, предадоха ТАСС и БТА.

На състоялото се днес заседание в Берн инициативата за въвеждане на такава забрана, внесена от депутата от десноконсервативната Швейцарска народна партия (ШНП) Валтер Вобман, бе отхвърлена с 26 срещу 9 гласа при 4-ма въздържали се.

Oще по темата

През септември м.г. инициативата на Вобман бе подкрепена в Националния съвет - долната камара на парламента. Днешното решение на Кантоналния съвет обаче прави невъзможно по-нататъшното й обсъждане и утвърждаване от парламента.

Въпреки това се очаква този въпрос да бъде поставен на общонационален референдум и последна дума по въпроса за носенето на бурки в Швейцария да имат гражданите чрез гласуване. Инициаторите на референдума трябва да съберат 100 000 подписа, за да стане той възможен.

През 2013 г. за забрана на бурки гласуваха на местен референдум жителите на швейцарския кантон Тичино и това правило влезе в сила там от 1 януари т.г. Забрани за носене на бурки на обществени места вече действат в Белгия и Франция, припомня ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Наблюдател

преди 7 години

Дори в единствената истинска Демокрация парламента /горна камара/ се опитва да ходи по нервите на гражданите! За това пък са истинска Демокрация, нещата се решават с Референдум - Глас Народен, Глас Божи!

24

Объркали саПонятията

преди 7 години

До Не по тематаВъв всички европейски карти, правени в периода ХV-ХХ в., българската етническа територия е ясно очертана и върху нея е написано БЪЛГАРИЯ.През известен период от време Италия е била част от Австроунгарската империя, но никой не твърди, че е била "Австрийска територия".Днешните турски историци разказват разни неща на децата, но това не променя историческата истина- 6 века разселват групи мюсюлмани насам-натам, мъчат се да бъдат нещо като Византия, но имат проблеми чак до днес.

23

Не по темата

преди 7 години

България не е османска територия и Турция не може да се меси във вътрешните и работи. Когато е създадена българска държава никой не е чувал за турци изобщо

fallback