Снимка: БТА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган сравни днес с "нацистки практики" отмяната на митинги на негови привърженици в Германия, предаде АФП, цитирана от БТА.

Вашите практики не се различават от тези на нацистите, заяви Ердоган на митинг на жени в Истанбул в подкрепа на референдума за конституционните промени, разширяващи неговите пълномощия. Мислех, че Германия се е отказала отдавна /от тези практики/. Ние сме се заблуждавали, каза Ердоган.

Още по темата

Вие ни давате уроци по демокрация, а после пречите на минстрите от тази страна да говорят там, посочи още Ердоган.

Отношенията между Анкара и Берлин явно се обтегнаха след отмяната в четвъртък и петък в Германия на митинги в подкрепа на референдума в Турция, на които бе планирано да присъстват турски министри.

Турция реагира остро на отмяната на митингите, като обвини Германия, че действа за победа на "не" на референдума, но германският канцлер Ангела Меркел отговори, че решенията по въпроса за митинги не са от компетенциите на федералната държава, а от компетенциите на общините.

По-рано пък австрийският канцлер Кристиан Керн призова за обща забрана на ЕС на изяви на турски политици в подкрепа на референдума за конституционни промени, за да се избегне отделни страни членки като Германия да попадат под натиск от Анкара.

В интервю във в. "Велт ам зонтаг" Керн заяви, че въпросните промени ще отслабят върховенството на закона в Турция, ще ограничат разделението на властите и ще нарушат ценностите на ЕС.

Той призова също ЕС да прекрати преговорите с Турция за членство и да премахне или ограничи помощта от 4,5 млрд. евро, планирана за Турция до 2020 г.

"Трябва да преориентираме отношенията с Турция без илюзията за членство в ЕС", каза Керн. По думите му "Турция се е отдалечила все повече и повече от ЕС през последните няколко години. Човешките права и демократичните ценности се погазват. Свободата на печата е чужда дума".

Ангела Меркел разговаря по телефона вчера с турския премиер Бинали Йълдъръм, за да се опита да успокои напрежението, а министрите на външните работи на двете страни е планирано да се срещнат в сряда в Берлин.

Въпреки забраните турският министър на икономиката Нихат Зейбекчи се очаква да участва днес в две събрания, организирани от турски сдружения в Кьолн и Леверкузен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase