Снимка: архив Reuters

Липсата на толерантност и корупцията – това са основните области, в които Държавният департамент на САЩ критикува България в годишния си доклад за състоянието на правата на човека.

Маргинализацията и обществена нетърпимост към ромското малцинство остава най-сериозният проблем при спазването на правата на човека в страната. Отбелязва се все по-голямата обществена нетърпимост към бежанците, хората с увреждания или различна сексуалност.

Нарастващата социална нетолерантност към бежанците и продължаващото влошаване на медийната среда, дължащо се на корпоративна и политическа зависимост, също са проблем.
Корупцията продължава да е бреме, тегнещо върху способностите на правителството и подкопава доверието на обществото и бизнеса в съдебната система и в други правителствени институции. Тя, според авторите на доклада, ограничава и възможностите за действие на правителството. От ЕК твърдят, че изпълняването на препоръките са възможни

Цитират се и данни от работодателски организации, според които 46% от фирмите са били обект на корупционен натиск. Според Центъра за изследване на демокрацията пък 22 на сто от българите са усетили по един или друг начин ефектите от корупцията, но до наказателно преследване се е стигнало при едва 0,01% от случаите.

На този фон от Държавния департамент отбелязват продължаващото влошаване на медийната среда поради корпоративна и политическа зависимост също са проблематични.

Докладът се базира и на анализи на неправителствени организации.

Други сигнали за проблеми с човешките права включват случаи на полицейско насилие, тежките условия в затворите и центровете за задържане и отлаганията и бавенето в съдебната система. Има сигнали за религиозна дискриминация и тормоз, сигнали за изборни измами, за насилие на полов признак и за дискриминация срещу жените, за насилие срещу деца, за нарастващ онлайн антисемитизъм, за трафик на хора, за дискриминация на хора в неравностойно положение, изрежда "Дарик".

Има и социална стигма срещу хората с ХИВ и СПИН. Има сигнали и за случаи на детски труд и на дискриминацията срещу членове на малцинствата в трудовата среда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase