Снимка: архив Reuters
fallback

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини днес Германия, че "подслонява терористи" и каза, че турско-германският журналист, задържан в Турция е кюрдски сепаратист и германски агент, предаде Франс прес.

Това изявление бе направено, след като германските власти анулираха три прояви, предвидени в Германия в подкрепа на референдума за разширяване на президентските правомощия, който ще се проведе в Турция на 16 април.

Oще по темата

"Те пречат на моя министър на правосъдието да говори, на моя министър на икономиката да говори. Трябваше аз също да говоря чрез видеоконферетна връзка", каза Ердоган, цитиран от БТА.

Той обвини Германия, че толерира събиранията на кюрдски сепаратисти, определени от Анкара като терористи. Ердоган каза, че германските власти трябва да бъдат съдени, "защото подпомагат и подслоняват терористи".

В отговор на изказването на Ердоган германското министерство на външните работи каза, че обвиненията за шпионаж срещу задържания журналист са "анормални", предаде Франс прес.

На 16-и април в Турция ще се състои референдум за конституционните промени, които предвиждат разширяване на правомощията на президента и елиминиране на поста министър-председател.

Президентът и поддръжниците му твърдят, че промените ще донесат стабилност, но критиците смятат, че поправките ще предоставят твърде много власт на президентската институция, посочва ДПА. Ердоган, който управлява Турция от 2003 г., и без друго вече е обвиняван в засилващ се авторитаризъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

85

Ловджия

преди 7 години

Обичам да препарирам ястреби

84

Анонимен

преди 7 години

Две османлийски проскубани пилета станаха.

83

До eu comentar

преди 7 години

Драги ти като един българин кога ще почнеш да защитаваш държавните ти интереси и мисли "истински"... Може да почнеш като си свалиш кирилицата...не е много трудно:-) Знаем ние какво минава при вас...малко рушвет и си готов:-) лека нощ и на теб

fallback