Снимка: архив, Reuters
fallback

Австралийски боец на групировката "Ислямска държава" стана първият човек с двойна националност, лишен от австралийско гражданство съгласно законодателството за борба с тероризма в Австралия, предадоха ДПА и Ройтерс.

Комисия от служители на разузнаването, полицията, чиновници и юристи е отнела австралийското гражданство на Халед Шаруф и австралийският министър на имиграцията и защита на границите Питър Дътън е обявил гражданството му за анулирано.

Шаруф, който е син на ливански имигранти, стана известен през 2014 г., след като в интернет се появиха снимки, показващи как той и 7-годишният му син държат отрязани глави на сирийски войници, което предизвика международно възмущение.

Шаруф заминал от Австралия за Сирия през 2013 г., използвайки паспорта на брат си, и се присъединил към "Ислямска държава".

Съгласно закон от 2015 г. Австралия може да лишава от австралийско гражданство хора с двойна националност, ако бъде установено, че те са виновни в екстремистка дейност или са членове на забранена организация.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Циник до Пустиняк

преди 7 години

*** си приеми го! Селско момче с претенции...и валят червените ръчички...*** нормално - задкавалници като теб , трябва да свикват!

17

Пустиняк

преди 7 години

Чета и ти се смея на простащината. Твоето място е под масата в запотена от кисели оригвания кръчма.

16

до някои по долу

преди 7 години

Много си прав , от години ограничават свободното движение на българите из някои държави в Европа , българи на които не им откриват банкови сметки , защото нямат договор и не им правят договор защото не ги регистрират и т.н. , а в същото време всякакви взимат гражданство.

fallback