Гражданите на седемте страни с предимно мюсюлманско население, на които президентът Доналд Тръмп забрани да влизат в САЩ за 90 дни, отново могат да се качват на полетите с тази дестинация. Това съобщиха днес няколко водещи авиокомпании, след като съд в Сиатъл спря временно прилагането на президентския указ, предаде Ройтерс.

Катар еъруейз (Qatar Airways) първа обяви, че ще допуска пътници от Иран, Ирак, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен да летят до американски градове, ако имат валидни документи.

Ер Франс (Air France), испанската Иберия (Iberia) и германската Луфтханза (Lufthansa) последваха примера след съдебното решение, което Белият дом се закани да обжалва възможно най-скоро.

Първоначално сайтът на друг основен превозвач от Залива - Етихад еъруейз (Etihad Airways) - продължи да уведомява пасажерите за указа на Тръмп от 27 януари, но впоследствие обяви, че ще ги приема.

Американската служба за митническа и гранична защита е посъветвала Катар еъруейз и Етихад еъруейз да качват пътници от седемте държави и всички бежанци, които попаднаха под забраната. Катарският превозвач потвърди, че отново приема всички, които имат валидни документи за пътуване.

Швейцарският превозвач Суис интернешънъл (Swiss International) също възобнови превозите за всички пътници до САЩ, предаде ДПА. Компанията съобщи, че продължава да води диалог с американските гранични власти.
Около 60 000 американски визи са отменени след указа на Тръмп, според данни на Държавния департамент на САЩ.

Забраната за пътуване, която според Тръмп е нужна, за да предпази Съединените щати от ислямистките бунтовници, предизвика транспортен хаос по света и остри критики от правозащитни организации, определили мярката като расистка и дискриминационна, припомня Ройтерс.

Въпреки зелената светлина, дадена от службата за митническа и гранична защита на САЩ след съдебното решение, нискобюджетната авиокомпания Норуиджън (Norwegian), която извършва трансатлантически полети, включително от Лондон и Осло, заяви, че остават неясноти около правното положение. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase