Гюнтер Йотингер. Снимка: архив, Reuters
fallback

Американският президент играе с Европейския съюз играта "разделяй и владей" и страните членки на съюза не бива да се поддават на тази тактика, заяви  еврокомисарят Гюнтер Йотингер, цитиран от Ройтерс.

На първо място трябва да внимаваме да не приемем тази игра, каза германецът Йотингер пред радио "Дойчландфунк".

Тръмп предприе поредица унищожителни нападки срещу Германия - най-голямата икономика в ЕС. Той нарече ЕС проводник на германските интереси и предрече, че още страни от съюза ще гласуват за напускане, както направи Великобритания през юни миналата година.

Тръмп предупреди германските автомобилостроители, че ще наложи мито от 35 процента върху внасяните на американския пазар коли. Неговият висш съветник обвини Германия, че използва "скандално заниженото" евро, за да печели предимство пред САЩ и собствените си партньори от ЕС.

Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли това обвинение, като подчерта, че за еврото отговаря Европейската централна банка, а Германия зачита независимостта й.

Меркел беше най-добрият европейски съюзник на бившия американски президент Барак Обама, който я обяви за "изключителен партньор" при прощалното си посещение в Берлин през ноември миналата година. При Тръмп отношенията рязко се влошиха.

Йотингер призова ЕС да бъде самоуверен в отношенията си с Тръмп. "Разполагаме с най-големия пазар. Като отбор сме по-силни", изтъкна той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

европа

преди 7 години

Българи,които са европейци и част от ЕС защитават Тръмп и Путин,които са азиатци и американци.При победа на Тръмп или Путин ЕС ще се разпадне и тези българи ще станат по бедни.Що за човек би искал държавата му да стане бо бедна,следователно и самият той за да може руснаци и американци да си живеят по добре.Трябва да си или без мозък или луд,друго обеснение не виждам.

20

Анонимен

преди 7 години

Имат много време от ЕС. Изборите във Франция са чак на лято.До тогава и Русията ще е фалирала и Щатите ще се управляват от Хилърито и Асад ще е в манастир - понеже на тях им се иска . Пък на есен , по един по един в ЕС-то ще остане само БГ-то.

19

Анонимен

преди 7 години

ДУ хаст баце... Тръмп е супер сила а ти ... чиновниче на заплата

fallback