Снимка: Reuters
fallback

Румънското правителство няма да оттегли постановлението, декриминализиращо някои корупционни престъпления, заяви премиерът Сорин Гриндяну, цитиран от Ройтерс.

Oще по темата

Измененията, които биха дали възможност на множество политици да избегнат наказателно преследване за злоупотреба със служебно положение, предизвикаха масови протести в цялата страна, както и критики от международните партньори на Румъния.

Европейската комисия, според които готвените промени са стъпка назад в борбата с корупцията, заплаши Букурещ със спиране на еврофондове.

По-рано днес президентът Клаус Йоханис сезира по въпроса и Конституционен съд.

Магистратите определиха, че правителството, парламентът и Висшият съвет на магистратурата имат срок до 7 февруари да внесат своите аргументи във връзка с извънредното постановление.

В рамките на 20 дни от получаването на тези документи, съдът ще проведе заседание и ще се произнесе за конституционността му.

Ако постановлението не бъде блокирано, то ще влезе в сила 10 дни след приемането му.

Снощи над 250 000 румънци демонстрираха в цялата страна срещу правителственото решение, което се възприема като най-голямото отстъпление от реформите откакто Румъния се присъедини към ЕС през 2007 г.

В столицата Букурещ протестиращите бяха между 130 000 и 150 000, а в други 5 населени места се събраха общо между 100 000 и 150 000 демонстранти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Васо

преди 7 години

Тия румънски крадци политици не се шегуват. Като пробутат тоя закон, после ще разбиват обществените поръчки на по дребни в ганиците на декриминилизирането и така, додето Румъния се побългари. И ний сме дали нещо на света. Челен опит.

20

до 10

преди 7 години

Просто ще крадат на няколко пъти. Вместо да откраднат веднъж 500 хил долара, ще откраднат 10 пъти по 50 и всичко е законно.

19

Анонимен

преди 7 години

Комунистическата наглост е пословична. Те го избрали да представлява волята на народа, онзи тръгнал да пуска най-големите обирджии на нацията. И сцялата си наглост застанал пред 250 хил протестиращи да им показва среден пръст, казвайки "а, да видим какво ще ми направите, аз пък няма да отменя промените".Същия като нашия Орешарски, дето не можеше да излезе от парламента от многобройна народна "любов", а се прави, че всичко е наред и че държавата цъфти и връзва.Такива само с АК47 се оправят.

fallback