Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Руската опозиция критикува новия президент на САЩ, а държавните медии го подкрепят, констатира "Независимая газета".

Указът на Доналд Тръмп, забраняващ влизането в САЩ на хора от 7 мюсюлмански държави, според опозицията в Русия е нарушение на човешките права и атака срещу либералните ценности. Представители на партията ПАРНАС например заявяват пред вестника, че забраната е "в разрез с логиката на човешките права".

Руската телевизия обаче вижда нещата другояче, отбелязва изданието, цитирано от Би Би Си: "Стана интересна рокада - пропагандата и демократичната опозиция в Русия си размениха местата в отношението към ръководството на САЩ".

Още по темата

Телевизиите в Русия показват Тръмп като "строител на нова Америка" , а протестиращите се делят на няколко групи. Едни са изпълнени с носталгия по времето на Обама, а други настояват да се запази притокът на нелегална евтина работна ръка - спонсорират ги според изданието големите корпорации, които "не искат да дават работни места на американци и да им плащат високи заплати".

Експертите са сигурни, че медиите в Русия ще симпатизират на Тръмп само докато има надежда САЩ да вдигнат антируските санкции. "Колко ще трае това, зависи от изявленията на самия Тръмп за отношенията с Кремъл", казва политологът Николай Миронов.

Руските държавни медии днес са в еуфория от Тръмп заради "проруската му риторика", посочва колегата му Алексей Мухин, но не споделя емоциите им. "Тръмп е много сложна личност, с която властите у нас доста трудно ще могат да се разберат за нещо", смята аналитикът.

Диалогът между президентите на Русия и на САЩ тепърва предстои, но вече проличава, че политическите анализатори са формирали лъжливи очаквания в руското общество - така икономистът Василий Колташов коментира пред "Известия" изгледите за сваляне на санкциите срещу Москва.

Според експерта за целта са необходими продължителни преговори между Вашингтон и Москва, още повече че по ред вътрешнополитически причини Тръмп не може просто хей така да отмени санкциите. При това Тръмп вижда диалога с Москва не като взаимно насрещно движение, насочено към консенсус, а като пазарлък. Съответно през 2017 г. Русия може да разчита само на някакви промени в санкционния режим, заключава Колташов.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase