Снимка: Facebook, WP
fallback

Саиф Али напуска работата си в Багдад и продава къщата и колата си, след като той и семейството му получават визите си за преселване в САЩ миналия месец. Tе е трябвало да летят днес.

Oще по темата

35-годишният мъж е кандидатствал по програма за преселване със съпругата си и трите си деца през 2013 г. по специална имигрантска програма - за иракчани, които са рискували живота си, работейки в помощ на американските войски или правителство в Ирак.

Този уикенд той беше един от първите, които повдигнаха глас за това как животът им е объркан заради изпълнителната заповед на Тръмп относно забрана на достъпа до САЩ на бежанци и мигранти от основно мюсюлмански страни.

Преди два дни Али получава обаждане, с което му казват, че визата на семейството е вече невалидна. Те са ги получили след 3-годишно щателно проучване.

Али е бил нает като компютърен администратор от компания, която е работила по проекти на американската Агенция за международно развитие между 2010 и 2013 година. В годините след американската инвазия в Ирак през 2003 година, местните, които работят за американците са подложени на смъртни заплахи, отвличания и убийства.

"Бях толкова щастлив, мислехме за новия си живот в Америка", обяснява Али пред "Washington Post". "Представях си, че мога да живея мирен живот, да разширя амбициите си, че децата ми ще живеят в мир!"

Неговият брат живее в Аризона и наскоро наел имот за семейството. Али платил $8 000 депозит, брат му обзавел къщата.

Сега обаче иракчанинът няма дом - нито в САЩ, нито в Ирак. Отседнал е при приятели в Багдад и няма яснота за бъдещето на семейството му. От Международната организация по миграцията, която е помагала в уреждането на преместването на семейството към САЩ не му дават подробности.

Той е обаче категоричен в едно: след като САЩ са изиграли такава роля в дестабилизирането на Ирак, то те носят отговорност да помагат на иракчаните.

"Убиват ни от "Ислямска държава", казва той. "Преживели сме толкова много трагедии. Не можем да се върнем. Вие направихте, каквото направихте, но помогнете ни!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

67

Анонимен

преди 7 години

на война всякакви работи стават на пример 1 от 28 памфиловци дето трябжало уж да са загинали спирайки 1000000000000 танка се оказал жив и здрав полицай на немска служба ловяш болшевики

66

Жалко

преди 7 години

Вижте, този е неправилно потърпещ - ако е муслим, то явно със светски разбирания. Не е типично за арабите да седят в ресторан с жените си и то незабулени. Че тя прилича 100% на хубава българка.

65

8

преди 7 години

Тоя сляп ли е би -Тръмп от месеци говори, че ще ограничава музлитата - да е отишъл по-рано

fallback