Снимка: Reuters
fallback

Хиляди известни учени, сред които и 11 Нобелови лауреати, подписаха петиция срещу указа на американския президент Доналд Тръмп за ограничаване на приемането на бежанци в страната с цел да не могат да влизат ислямски терористи, съобщава вестник "Вашингтон пост".

Според вестника петицията е била приготвена и разпространена още в четвъртък, преди президентът да подпише указа. Сред първите подписали са редица насители на Нобелова награда, медалисти на премиите "Фийлдс" и "Джон Бейтс Кларк", членове на Националната академия на науките.

Oще по темата

Вчера в Харвардския университет се е състоял протестен митинг срещу намерението на Тръмп. Подобни протестни прояви е имало и в редица други университети из цялата страна през последните дни.

Един от подписалите - професор Емъри Бъргър от университета "Амхърст" в Масачузетс, каза, че вече се е чул с много учени от чужбина, които вероятно ще подкрепят петицията и се канят да бойкотират конференции и научни форуми в САЩ. Според него много студенти са ужасени, че няма да могат да се върнат в техните американски университети, ако пътуват до родината си.

Указът на Тръмп обявява 30-дневна забрана за влизане в САЩ на хора от Ирак, Сирия, Иран, Судан, Либия, Сомалия и Йемен и замразява за 4 месеца програмата за приемане на бежанци в САЩ.

В петицията учените наричат мерките, обявени от Тръмп, дискриминационни, противоречащи на националните интереси на САЩ и "налагащи незаслужено бреме върху хора, които са наши студенти, приятели, колеги и членове на нашите научни общности".

Няколко служители от администрацията на Тръмп не са отговорили на отправеното им запитване да коментират петицията, съобщава "Вашингтон пост".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Анонимен

преди 7 години

До 48 Точно казано!!!!!

39

Пешо*

преди 7 години

Дебелащината и войнстващата простащина не се респектират от интелект.Тръмп е един нарцистичен психопат. За него културата, пригреса, науката и изкуството са тоалетна хартия

38

Паметлив

преди 7 години

То щото точно от тия държави са се юрнали да идват инженери,лекари,учени.....

fallback