Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters
fallback

Очаква се президентът на САЩ Доналд Тръмп да поиска от Пентагона да предложи начини за ускоряване на борбата срещу джихадистите от "Ислямска държава" в Ирак и Сирия. Според неназовани официални лица тези опции вероятно ще включват стъпки, които администрацията на неговия предшественик Барак Обама е обсъждала, но никога не е предприела - от изпращането на повече американски войници до увеличаването на военната помощ за кюрдските бойци, пише Асошиейтед прес.

Предстоящото днес посещение на Тръмп в американското министерство на отбраната ще постави началото на дискусия как да се изпълни неговото обещание от встъпителната му реч да изтрие радикалния ислямски тероризъм "напълно от лицето на Земята".

Сред възможните опции са още изпращане на повече хеликоптери "Апачи" и даване на повече права на американските военни да вземат рутинни бойни решения, твърдят настоящи и бивши американски длъжностни лица, запознати с хода на разговорите. Те обаче пожелаха анонимност, защото нямат разрешение да говорят публично за вътрешните дебати.

Като кандидат, а сега и като президент, Тръмп никога не е изложил подробен план за разгромяването на ИД и вижданията му за такава стратегия за неясни. Той неведнъж възнегодува, че Америка е похарчила трилиони долари за антитерористични войни в Ирак и Афганистан през последните 15 години. В един момент обаче Тръмп намекна, че може би няма да има друг избор, освен чувствително да разшири ограничената намеса с американски сили, практикувана от администрацията на Обама, в битката срещу екстремистите.

В Ирак в момента има около 5160 американски войници - стотина под възможния таван. А в Сирия няма повече от 503-ма. При един от вътрешнорепубликанските дебати на първичните избори през март Тръмп предположи, че за разгрома на ИД ще са необходими между 20 000 и 30 000 войници.

Малко вероятно е военните началници да поискат изпращането на още хиляди войници в Ирак. Иракчаните наистина поискаха повече помощ, но голямо американско военно присъствие в страната може да разклати крехкото правителството, което е съюзник на САЩ.

Възможна опция за Сирия е изпращането на армейска бригада, която да помогне за отвоюване на де факто столицата на ИД - Ракка, твърдят цитираните официални лица. Военните плановици са обсъждали тази опция по-рано и могат да я предложат на Тръмп, така че той разполага с възможно най-широк кръг от възможности за евентуални промени.

Тази идея винаги е предполагала САЩ да предават властта на местен съвет или групировка, които да управляват освободените райони, но военните командири никога не са одобрявали или препоръчвали подобно предложение в миналото.

По-вероятни изглеждат нови начини да бъдат подсилени възможностите на подкрепяните от САЩ сирийски кюрди, известни като СЗН (Сили за защита на народа). Те се оказаха най-ефeктивната военна сила срещу ИД в Северна и Източна Сирия.

Оказването на такава американска подкрепа е деликатен въпрос. Съюзникът от НАТО Турция смята групировката за терористична организация. СЗН обаче е основната сила за превземането на Ракка и някои хора в Пентагона предлагат на кюрдите да бъдат предоставени тежки оръжия, включително гранатомети, картечници и тежки бойни машини. Тази идея обаче никога не стигна до обсъждане в Съвета за национална сигурност при президента Обама.

Военни командири казват, че са готови да предложат на Белия дом при Тръмп широк набор от опции. Много от тях ще включват разширяване на съществуващите операции по обучение, съветване и засилване на капацитета на местните иракски и сирийски сили. Други варианти са засилено разузнаване и подслушване, както и разрешаване на американските войници да бъдат по-често с иракските войски близо до фронтовите линии. Пентагонът също така би искал повече свобода да взема ежедневни решения как да води битката с врага.

Администрацията на Обама често принуждаваше военните лидери да искат разрешения за тактически бойни решения, което поставяше командирите в неловко положение. Един подобен пример, според висш служител, е използването, разполагането и окомплектоването с боен персонал на т. нар. високоподвижни артилерийски ракетни системи - много смъртоносна и ефикасна артилерийска установка, използвана в Ирак. Командирите биха желали повече пълномощия да решават кога и как да използват тази оръжейна система.

Военните лидери се надяват Белият дом да се меси по-малко в управлението на микроравнище. Има обаче очаквания администрацията на Тръмп да зададе нови параметри за координация с военните.

Днес Тръмп ще присъства в Пентагона на церемонията по полагането на клетва от новия американски министър на отбраната Джеймс Матис, пенсиониран генерал от морската пехота. Предвижда се също президентът да има среща в тесен кръг с Матис и военните лидери в "Танка" - разполагащата с отлична система за сигурност заседателна зала на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ.

Едно важно решение, което Тръмп ще трябва да вземе, е дали да продължи битката срещу ИД главно чрез местни сили или да промени стратегията, поемайки засилена роля на САЩ чрез повече сухопътни сили.

Голямата неизвестна в целия процес на планирането е желанието на Тръмп за по-тясна координация с Русия в борбата срещу тероризма.

В Сирия администрацията на Обама и Русия подкрепяха двете противоположни страни в гражданската война. Този конфликт обаче загуби интензивност, след като сирийското правителство с помощта на Русия прогони бунтовниците от Алепо. През тази седмица бяха проведени първите от години преки преговори между правителството и бунтовниците.

Не е ясно обаче до каква степен Вашингтон и Москва могат да си сътрудничат.

Председателят на Съвета на началник-щабовете генерал Джоузеф Дънфорд се изказа за подобряване на военните контакти на високо равнище, но не се е обявявал за военно сътрудничество или за съвместни операции в Сирия.

Дори обменът на разузнавателна информация с Москва се натъква на юридически прегради. Сегашното американско законодателство забранява военното сътрудничество и американски официални лица се притесняват, че Съединените щати може да бъдат държани отговорни, ако при руски въздушни удари бъдат убити цивилни.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 7 години

С търсене на опции не става. Ще трябва да се посбиете малко. Сега като тръгнат ковчезите със знамената на звездички ще гледате тъпо и невярващо-неразбиращо като Хилари при обявяването на изборните резултати.

26

осторожнo

преди 7 години

America First означает Россия второй или ниже . . .

25

9К51

преди 7 години

Новите опции са ясни .... сътрудничество с руските ВВС, реално обаче и подкрепа силите на Асад в наземните операции .. всеки бил казармата го знае! При Обамата само се разтягаха локуми и всеки гонеше своя интерес, често във вреда на другия ... случая Палмира, американците пуснаха безпрепятствено силите на ИД от Ракка да се предвижат в посока Палмира и да атакуват .. резултата е ясен, града отново е под властта на ИД ...

fallback