Снимка: архив Reuters

Чешки съд отхвърли иск на млада мюсюлманка от Сомалия, която съди училище за медицински сестри в Прага, което през 2013 г. напуснала, тъй като й забранило да носи хиджаб, предаде Франс прес. Това е първото подобно дело в Чехия, уточни АФП.

Процесът започнал през ноември миналата година в Прага в отсъствието на младата Аян Джамал Ахмед Нур, която получила убежище в Чехия през 2011 г.

Чрез адвоката си младата бежанка разкритикувала мярката като дискриминация.

Искът, в който тъжителката настоява за извинение и за обезщетение от 60 000 крони (2200 евро), беше отхвърлен, заяви съдийката Даниела Чейкова.

Огласяването на съдебното решение беше посрещнато с аплодисменти от присъстващите в залата. Според Чейкова съдът не е установил дискриминация. Той уважи версията на училището, според което младата жена така и не станала официално негова студентка, тъй като го напуснала още в първия учебен ден, без да представи документите, необходими за приемането й.

Директорката на учебното заведение няколко пъти заяви по време на делото, че носенето на хиджаб противоречи на правилника на поверената й институция.

Адвокатката на младата сомалийка настоява, че искът е основателен.

"Клиентката ми е била принудена за напусне училището, тъй като не можела да носи покривало", заяви тя.

Мюсюлманската общност в Чехия наброява между 10 и 20 хиляди души и въпросът за носенето на покривало не е уреден от законодателството, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase