Снимка: Reuters

Общ преглед

Деветимата извадени живи от затрупания от лавина италиански хотел "Ригопиано" престояли 58 часа неподвижни, на тъмно, без да ядат и пият, смучейки лед и опитвайки се да не полудеят, разказва историята им вестник "Република".

Оцелелите нямали представа за времето и всеки от тях правел различни неща – някои се молели непрекъснато, други oкуражавали останалите, трети подскачали при всяко изскърцване на снежните маси с думите: "Те са! Идват да ни спасят!"

Още по темата

От време на време всички крещяли: "Живи сме". През цялото време говорили, плакали, карали се, борели се с всички сили да оцелеят, включително и децата, пише изданието. 

Освен Джампиеро Парете, който излязъл от хотела, за да вземе аспирин от колата, минута преди лавината да падне, всички останали от спасените са оцелели, защото се намирали в салона до камината.

Почувствали силното треперене на сградата, мислейки, че е земетресение. В един момент настъпил и страхотен грохот, последван от тъмнина. Жената на Джампиеро – Адриана, успяла да светне с мобилния си телефон, видяла сина си, прегърнала го. Започнала да вика дъщера си – и тя се оказала наблизо. До нея били и другите две деца – така всички се оказали заедно.

58 часа всички престояли на тъмно, в дупките си, без да могат дори да се изправят на крака. Според тях най-трудна за преодоляване била жаждата. Оцелелите си мокрели непрекъснато устните с лед и мръсен сняг. 

В друга въздушна "клетка" пък били заклещени двойката Джорджа и Винченцо и още един турист – Джампаоло, който бил с притисната от паднала греда ръка.

Най-тежкият момент бил на втория ден, когато не чували никакви шумове отникъде и започнали да губят сили. Винченцо призовавал непрекъснато останалите да устоят. В един момент чули спасителите и започнали да чукат по стоварения върху главите им таван.

"Аз съм Джорджа и съм жива“" изкрещяла едната от оживелите. "Това беше най-хубавото нещо, което съм казала досега в живота си", допълва тя.

До момента са извадени живи 9 души от затрупания от лавина хотел в Абруцо в сряда. Пет трупа са измъкнати от хотела. Издирват се други 23 души под развалините, но спасителите обявиха, че вече 24 часа не долавят никакви признаци на живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар