Снимка: БТА
fallback

Канцлерът на Германия Ангела Меркел призова днес за стремеж към компромиси с новия президент на САЩ Доналд Тръмп по въпроси като търговията и отбранителните разходи, предаде Ройтерс.

На пресконференция в германския град Шонтал, излъчвана на живо по електронните медии, Меркел говори с много по-сговорчив тон по адрес на Тръмп, отколкото вицеканцлера Зигмар Габриел.

Социалдемократът Габриел, който е и министър на икономиката, каза в петък, че Германия трябва да се готви за "неравен път" през мандата на новия американски президент.

Днес, ден след встъпването на Тръмп на поста, консерваторката Меркел каза, че в речта си при встъпването в длъжност той ясно е изразил своите убеждения.

"Твърдо вярвам, че най-доброто за всички нас е да работим заедно, основавайки се на правила, общи ценности и съвместни действия в международната икономическа система, в международната търговска система и да допринасяме за военните съюзи", каза Меркел на пресконференцията.

Тя добави, че трансатлантическите отношения "няма да бъдат по-малко важни през следващите години, отколко са били през предишните". Канцлерът на Германия обеща да работи за запазването на отношенията, даже ако има различни мнения, при което "компромисите и решенията най-лесно ще бъдат намерени, когато обменяме идеи с уважение".

Отношенията със САЩ, които са най-големият търговски партньор на САЩ, вероятно ще бъдат гореща тема в кампанията преди изборите в Германия през септември, отбеляза Ройтерс. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

От 45

преди 7 години

Докторе,за хора с бавнозагряващи реотани и сексуални проблеми има други сайтове,избивай те си комплексите там,

33

Анонимен

преди 7 години

До 40: "Меркел следващата след обама си ти"Следващият ще е Путин, защото след избора на Тръмп Русия няма нужда от президент !

32

Анонимен

преди 7 години

горката объркана баба-американците си избраха президент с коренно противоположни ценности на нейните,а нейните пък бяха диктувани от предния им президент,и ся ко ши прайм,кой да слушаме.Оказа се че хората не одобряват досегашната политика,как да се обърнем на 180 градуса без да станем смешни,пък много ни се иска да останем на власт и ще трябва да се обърнем,а сега де

fallback