Снимка: архив Reuters

Руската република Чечения осъществи в столицата Грозни и други селища нова антитерористична операция - една от най-мащабните през последните години, съобщиха "Новая газета" и БТА.

По данни на вестника в акцията, проведена от 9 до 11 януари, са участвали войски от Националната гвардия на Русия и местните структури на МВР.

Операцията е била ръководена от лидера на Чечения Рамзан Кадиров, при все че законът не му дава такива пълномощия, пише опозиционното издание. Според него Кадиров дори е разпитвал лично един от десетките задържани. Със сигурност се знаят имената на 22-ма от тях, уточнява "Новая газета" и помества факсимиле от списъка.

От изявленията на Кадиров не става ясно в какво точно се подозират убитите и задържани жители на Чечения. Кадиров споменава по-специално, че задържаните се канели "да минират, да взривяват и убиват служители, жени, деца, молли". "В тези емоционални обвинения обаче няма нищо конкретно", коментира всекидневникът, цитиран от Би Би Си.

По негови данни "всичко започнало" с несполучлив опит да бъде арестуван бивш терорист. Обаче "няма никаква яснота какво е предизвикало толкова агресивни военни действия в "най-мирния и безопасен регион на Русия", както го нарича Кадиров, се казва в статията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase