Мевлют Чавушоглу. Снимка: архив, Reuters
fallback

Русия е съгласна САЩ да участват в преговорите за уреждането на конфликта в Сирия на 23 януари в столицата на Казахстан Астана, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от Франс прес.

"САЩ със сигурност трябва да бъдат поканени и се разбрахме по този въпрос с Русия", каза министърът.

Тези мирни преговори за бъдещето на Сирия протичат под егидата на Русия, Турция и Иран.

Oще по темата

Чавушоглу каза, че поканите за следващата среща в Казахстан вероятно ще бъдат изплатени следващата седмица и че Вашингтон трябва да участва.

"Никой не може да пренебрегва ролята на САЩ. За Турция това е принципна позиция. Трябва да присъстват тези, които са допринесли или допринасят, и то не само за семейната снимка, ако разбирате какво искам да кажа", настоя турският външен министър, имайки предвид, че присъствието на САЩ в Астана няма да е чисто протоколно.

Срещата в Астана е предварителен етап за мирните преговори в Женева под егидата на ООН. Пратеникът на световната организация за Сирия Стафан де Мистура ги е насрочил за 8 февруари.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

пенко

преди 7 години

Чавушоглу/ в превод:"кълчещия се в ъгъла"/няма ли съветници? Кой от САЩ ще участва - "Обамбоки хокитата" или "Тараръмп-тараръмпитата"!!!??? Какво стана с ГъзоФиксационната връзка " Тупански Паток" ?Ами ако изпратят някой обичан от Турция евреин-...седморен агент !?Какви преговори "БЕ" -всичко е за "ФИКСАЦИЯ НА ИНФОРМАЦИЯТА"! Засега... РЕШАВА КИТАЙ /след консултации с Путин / !!!

16

майорски

преди 7 години

ееее щом Русия е съгласна ...МОЖЕ !!!от сега нататък все по често ще се допитват до Русия ...що им трябваше на краварите и еврогейов..те да правят преврат в Украйна !

15

Анонимен

преди 7 години

До 28САЩ скоро никъде вече няма да ги канят.САЩ нямат нужда от покани, защото отиват там, където си поискат

fallback