Снимка: Reuters

Над сто мигранти бяха арестувани на Нова година в Кьолн. Полицията е задържала стотици мъже, които на пръв поглед изглеждали, че са от африкански произход.

Арестите са част от операциите за предотвратяване на сексуални нападения срещу жени, каквито имаше преди година.

"Стотици "Сафриси" бяха проверени на централната жп гара", съобщи в Twitter кьолнската полиция, използвайки разговорната дума за северноафриканци. Тя публикува и снимка, на която се вижда голяма група мъже, чакащи зад преграждения.

Тези, които не са имали в себе си документ за самоличност, не са били допуснати да отидат на новогодишното празненство, съобщи Франс прес.

Около 1800 полицаи бяха мобилизирани снощи в Кьолн, а мерките за сигурност бяха много засилени. Полицията разположи нови камери за видеонаблюдение, за да следи случващото се на площада пред гарата в новогодишната нощ.

Миналогодишните нападения, за които полицията каза, че извършители са главно хора, които приличат на северноафриканци и араби, предизвикаха критики срещу решението на канцлера Ангела Меркел да допусне в Германия над един милион кандидати за убежище през 2015 и 2016 г.

Пред Бранденбургската врата в Берлин се събраха хиляди хора да се насладят на зарята по случай Нова година. Празненствата протекоха без инциденти, съобщи малко преди полунощ официален източник. И в столицата мерките за сигурност бяха затегнати след нападението с камион, при което на 19 декември загинаха 12 души на коледния базар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase