Снимка: архив, Reuters
fallback

Русия, Иран и Турция определят бъдещето на Сирия, обобщава "Московский комсомолец" твърдения в руския печат. Медиите научиха, че трите държави планират да си поделят Сирия, очертавайки неформални зони на влияние, пояснява вестникът.

Изданието коментира информации в западни медии за планираната подялба. Според анонимни източници сделката предвижда сирийският президент Башар Асад да остане на поста поне няколко години.

"Временно и силно отслабен", "само до следващите избори", отбелязва "Московский комсомолец". Според всекидневника за сирийския лидер лобира Иран, тъй като Асад осигурява на Техеран коридор до съюзната му ливанска групировка Хизбулла.

Планът на тази "сделка" засега е в зачатъчно състояние - трябва да бъде одобрен от Асад и от сирийската въоръжена опозиция, без да се споменават страните от Персийския залив, САЩ и ЕС. На този етап може да се появят трудности, защото Техеран е категорично против участието в преговорите на на своя съперник Саудитска Арабия. Недоволни може да бъдат и САЩ, след като е решено този път да не бъдат привлечени към уреждането в региона, пише вестникът.

Oще по темата

В момента данните оставят неяснота как може да се раздели Сирия без участието на сирийското ръководство, за което не се споменава в досегашните информации, коментира арабистът Борис Долгов.

Тези данни според него може да са "пример за неведнъж използвана от медиите технология, когато информацията частично се базира на реални факти и частично - на предположения".

"Бъдещето на сирийското териториално и държавно устройство се определя на първо място от легитимно избраните власти на страната. Без тяхно участие не може да се вземе никакво решение", изтъква руският политолог.

"Взгляд" отбелязва, че в развитието на сирийския конфликт "изглежда настъпва решаващ момент".

Руският президент Владимир Путин заяви, че е сключено макар и "крехко", но все пак крайно важно за Сирия примирие между правителството на Асад и въоръжената опозиция", пояснява онлайн изданието.

Който и да искаше отстраняването на Асад - не само сирийската опозиция, но и САЩ, които многократно настояваха: "Асад трябва да си ходи!", никой от тях не постигна целта си. А сега, когато сирийската правителствена армия печели победи, е още по-неясно защо Асад трябва да напусне поста си, подчертава Леонид Калашников, депутат от Държавната дума, цитиран във "Взгляд".

Според него Асад изпълнява исканията за политически промени в Сирия. През април в страната имаше парламентарни избори, напомня Калашников.

"Въпросът за оттегляне на Асад не се обсъжда в рамките на преговорите" за уреждане в Сирия, заявява пред електронния вестник Игор Морозов от външнополитическата комисия в горната камара на руския парламент.

Участниците в предстоящата среща по сирийския проблем в казахстанската столица Астана ще формират според него група, която да подготви нова конституция на Сирия и вече въз основа на този документ да се организират следващите сирийски парламентарни и президентски избори.

Сирия е единна суверенна държава и не мисля, че Турция би могла някак да възрази срещу това Асад да запази властта. Съдбата на Сирия ще се решава от сирийския народ. Освен това е от значение как ще се държат в новите условия САЩ, а и сирийските кюрди, чиято групировка наброява 50 000 души, допълва Морозов.

Сирийският експерт Абас Джума, цитиран в материала, не очаква Сирия да бъде официално разделена на сфери на влияние, тъй като "нито Турция, нито Русия, нито Иран имат интерес" от това. За Турция идеята да се раздроби Сирия е неразривно свързана с кюрдския въпрос, а "за тях изобщо не е изгодно да го поставят", пояснява аналитикът.

Той обаче допуска Сирия да бъде разделена де факто. "Турската окупация на Северна Сирия естествено внася в ситуацията деструктивен момент. Турция има нужда от лоялна сирийска опозиция и съответно ще се стреми да укрепи лоялните към нея сили в тази буферна зона. В бъдеще ще се наложи турските войски да напуснат Сирия, иначе ще се разрази международен скандал, затова те искат да оставят там сигурни свои хора", добавя политологът.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Комедията

преди 7 години

Иран, Турция, Русия.И трите държави са неннормални. С ненормални лидери, с псевдоимперски амбиции :)Не може да очакваш нищо нормално да направят. Турция поне е по-богата, но тръгна здраво назад, руснаците са безполезни аллкохолици, аятоласите не са нормални...Американците са умни и ще оставят тримата глуппаци да се изтреппят сами, а чичо Сам ще си пие уиски и ще зяпа това шоу :)))

32

Анонимен

преди 7 години

Бъдете сигурни. Русия, Иран и Турция скоро ще се скарат.

31

Анонимен

преди 7 години

Съвсем друго и справедливо ще е да беше на американците.Много пъти питах какви ги държеше нашата карикатура в Монголия?Може би братята му видяха на картата колко е дълга общата граница с Русия?Всичко е отвратително и наистина това не са новини.Даже и с дезинформация, не може да се заблудят хората, които мислят.За сега това не може да им бъде отнето.Има време.Демократично време, когато задължително ще трябва да вярваме в простотиите на върхушката на сащ.

fallback