Френският сатиричен вестник "Шарли ебдо" публикува в новия си брой карикатури, свързани с Русия. Броят съдържа и публикации, посветени на разбиването на руския самолет Ту-154 край Сочи и на убийството на руския посланик в Турция Андрей Карлов, предаде ТАСС.

В изданието има няколко рисунки, посветени на катастрофата с руския самолет, с който пътуваха и руски дейци на изкуството от Александровския ансамбъл. Карикатура показва в черно-бели краски падащия вертикално самолет. До падащия самолет има нарисуван пеещ по ноти мъж в руска военна униформа. "А-а-а" е репликата, която е приписана в карикатурата на персонажа. Коментарът към нея е: "Репертоарът на хора на Червената армия се разширява".

В друга карикатура се вижда падащият самолет, а коментарът към нея е: "Лоша новина, Путин не беше вътре".

В изданието има и рисунка, озаглавена: "Турция: руският посланик бе убит насред изложба". В центъра на композицията има фигура на човек, за която се предполага, че олицетворява посланик Карлов.

Отговорът от Москва на карикатурите беше, че "Шарли ебдо" е загубил човешкото си достойнство.

Това написа във Facebook Константин Долгов – упълномощен от руското външно министерство по въпросите на правата на човека, демокрацията и върховенството на правото.

"С кощунствените карикатури на трагедията с Ту-154 сътрудниците на "Шарли ебдо" окончателно извадиха себе си не само от редиците на журналистите, но и на цивилизованите хора", написа Долгов.

В новия брой на "Шарли ебдо" има не само рисунки, свързани с Русия, става видно от електронното издание на вестника.

Карикатура е посветена на делото срещу Кристин Лагард, по което тя бе призната за виновна в небрежност при изпълнението на служебните си задължения като френски финансов министър, но не й бе наложена присъда. На рисунката Лагард показва среден пръст на съдията.

Карикатура пък представя Доналд Тръмп и Владимир Путин, напъхани в подаръчни кутии. Коментарът към нея е: "Подаръците, от които хората биха искали да се отърват".

В рубриката на изданието "Слухове" се казва, че в Русия десетки са починали вследствие на консумация на масло за баня, но жителите на Алепо имат късмет, че не са умрели от сапун сирийско производство, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase