Снимка: Архив, Reuters
fallback

Тероризмът отдавна се е превърнал в бизнес. Той е съставен от различни категории, като една от тях е чисто финансовата част, заяви в предаването "България сутрин" по Bulgaria ON AIR анализаторът и експерт по тероризъм проф. Владимир Чуков.

В тази връзка той даде пример с атаката в Ница, където по думите му става въпрос за 100 хил. долара.

"Има категории, които са идеологически - хората в джамията, в затвора. Има и такива, които са радикализирани от интернет. Но има и други, които чисто финансово се подмамват, така че стават част от "Ислямска държава", коментира проф. Чуков.

"Никой не може да ме убеди, че този човек (атентаторът от Ница - бел. ред) вярва в Аллах и има някакви ценности. Просто е затънал в дългове и е бил рекетиран", каза арабистът.

Той направи паралел между атентатите в Ница и Берлин - и в двата случая камион се вряза в тълпата.

"Атаките са сходни – инструментът, целевата група, дори самият извършител - и двамата са тунизийци. Това са хора, които са били съблазнени от "Ислямска държава". В името на семейството тунизиецът от френската атака е приел огромна сума. Най-вероятно за трагедията в Берлин ще излезе същата история, тъй като се разбра, че атентаторът е превел огромна сума на своите роднини – негов племенник е получил пари, за да може да отиде при Амри. Вероятно става въпрос за клетка от тунизийци, която е специализирала в шофьорски умения", предположи професорът.

Според експерта терористите през изминалата година са станали "по-професионални".

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Циник до демограф

преди 7 години

Мда....България се напълни с "конспиратори" , като теб! Вземи си тури един ник Остап Бендер - та отдалече да разпознаваме "гиганта на мисълта" Честно? Писна ми да чета болни мозъци (като теб) , които търсят под вола - телета! Мурксел-ханъмата е тази, която нанесе повече щети на Европа от 3 Русии, и 10 ****инци! *** давай - обясни ни от 10 кладенеца..през 7 кюшета - кой поръчва музиката! Аман от разбирачи, и заговорници!

6

demograph

преди 7 години

Обърнете внимание на тясната обръзка между мястото, времето и характера на терористичните актове и руските геополитически цели. Така става ясно кой бие тъпана и кой плаща за кървавата музика. Скачанията срещу бежанците, ИД, еврогейовете, *** и Меркел са просто фалшив акомпанимент на случайни улични музиканти.

5

става дума за пари

преди 7 години

Чуков е прав. Става дума за пари. Затова и терористите си оставят личните документи и телефоните на местопрестъплението. Като един вид визитна картичка. Доказателство, че именно той е извършителя, и че на него трябва да се изплатят парите. В този смисъл многобройните видеокамери са в полза на терористите. За да го показват по телевизиите в светлината на неговата "героична" мисия.

fallback