Шумна радост в Маями. Снимка: БТА

Общ преглед
Малко преди полунощ в петък местно време новината за смъртта на Фидел Кастро прекрати празненствата в Куба, опразни улиците на столицата Хавана и парализира острова, чийто облик бе определен от него в продължение на половин век, предаде Франс прес.

С дълбоко прискърбие уведомявам нашия народ и приятелите от Америките и света, че Главнокомандващият Кубинската революция почина в 22.29 ч. тази вечер (5.29 ч. тази сутрин българско време)", обяви по държавната телевизия неговият брат и президент на страната Раул Кастро.

Още по темата
Малко след това в по принцип шумната Хавана, където музиката е навсякъде, започна да утихва.

Улиците в столицата, включително прочутият крайбрежен булевард "Малекон", станаха необичайно пусти.

"Всички бяха смаяни, това бе един много тъжен момент", каза Яимара Гомес, служителка в хотел в Хавана.
"Да загубим Фидел е като да загубим баща. Той бе "водач, фар на тази революция", смята 42-годишният пекар Мигел Родригес.

За разлика от многобройните предишни слухове за смъртта на Фидел, този път човекът, когото повечето кубинци припознават за свой лидер и който е оцелял при над 600 покушения срещу него, според националното разузнаване, наистина се оказа, че е починал, отбелязва Франс прес.

Смята се, че 70 процента от 11,2-те милиона жители на острова са родени при комунистическия режим.

Въпреки че Кастро заглуши безмилостно всякаква опозиция, голяма част от кубинците, макар и загубили своите илюзии, остават "фиделисти", привързани най-вече към двете социални "витрини" на кастризма - здравеопазването и образованието.

За разлика от тишината в Хавана, от другата страна на Флоридския пролив, новината за кончината на Кастро предизвика радост в Маями. Хиляди хора излязоха да празнуват снощи по улиците на американския град, който е един от центровете на кубинската диаспора в САЩ.

Кубински изгнаници и техни потомци продължават да изразяват публично радостта си в Маями и днес. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар