Снимка: Архив, Reuters

Земетресение със сила 7,3 удари източния бряг на Япония. Властите издадоха предупреждение за вълна цунами, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Според японската метеорологична агенция трусът е регистриран в 5 ч. и 59 мин. във вторник сутринта местно време (20.59 по Гринуич в понеделник вечерта).

ТАСС съобщи, че 3-метрова вълна цунами се движи към японската префектура Фукушима след земния трус.

Отправен е призив към местните жители незабавно да напуснат бреговата ивица.

Геофизическият институт на САЩ съобщи, че трусът с магнитуд 7,3 е регистриран на 67 км североизточно от префектурата Фукушима, на дълбочина 10 км.

По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център два вторични труса са последвали близо до източното крайбрежие на най-големия остров на Япония – Хоншу.

И двата вторични труса са били с епицентър на около 40-50 км от източно от град Намие, префектура Фукушима. Единият от двата последвали труса е бил с магнитуд 5,4 по скалата на Рихтер, а вторият – 5,3.

Компаниите оператори в Япония проверяват дали атомните електроцентрали са повредени от силното земетресение.

Към момента не са установени извънредни ситуации в АЕЦ Фукушима I, съобщиха от компанията-оператор на централата – "Токио електрик пауър". Не е забелязано изменение на радиационното ниво, съобщава ТАСС.

Проверяват се и атомните електроцентрали "Онагава" и "Токай" в североизточна Япония.

Информацията е актуализирана в 00.33ч.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase