Снимка: БТА
fallback

Бившият началник на ВВС на България Румен Радев впечатли тълпите на авиошоу край София преди две години със зрелищни маневри на изтребителя си МиГ-29. Сега той може да постигне нещо още по-впечатляващо - да стане държавен глава на тази балканска страна, пише в кореспонденция от София журналистът на в. "Файненшъл таймс" Тони Барбър, цитиран от БТА.

Той припомня, че след преброяването на 95 процента от бюлетините 53-годишният Радев, представен от Тони Барбър като независим кандидат, подкрепян от опозиционната БСП, води с 25,7 на 22 процента пред председателката на парламента и кандидат на ГЕРБ за президент - 58-годишната Цецка Цачева.

Вестникът цитира Кънчо Стойчев от Галъп интернешънъл, според когото Радев е с по-добри шансове за спечелване на балотажа в неделя.

"Обществото възприема Радев като несвързан с политическата мафия или корумпирания бизнес. Като военен командир той е приеман като патриотична фигура", цитира вестникът думите на Стойчев.

Г-жа Цачева не владее английски, което може да е пречка в ролята на президента да е публичното лице на България пред външния свят. За разлика от нея г-н Радев говори свободно английски, немски и руски. Той е следвал известно време в американска военновъздушна школа в щата Алабама, отбелязва "Файненшъл таймс".

Радев е обвиняван, че е твърде близък до Москва и не е напълно ангажиран с членството на България в ЕС и НАТО. Той е призовавал за отмяната на западните санкции срещу Русия, които бяха наложени заради анексията на Крим и руската намеса в Източна Украйна, но също така е подчертавал подкрепата си за мястото на България в западната съюзническа система, посочва Тони Барбър.

Дипломати в София казаха, че нямат причини да се съмняват в лоялността на Радев към ЕС и НАТО и отбелязаха, че е естествено търсещите гласове български политици да ухажват значителния русофилски елемент на електората, пише "Файненшъл таймс".

Вестникът припомня изявлението на премиера Бойко Борисов, че в случай на победа на Радев на балотажа, той незабавно ще подаде оставка, което почти сигурно означава предсрочни парламентарни избори догодина.

Предсрочните избори са вероятни, не на последно място защото България ще поеме шестмесечното ротационно председателство на ЕС през януари 2018 г.. Тази роля е най-подходяща за правителство с нов електорален мандат, което има време да се подготви за европейските си отговорности, отбелязва "Файненшъл таймс".

Възможно усложнение при предсрочни избори е, че не се очертава нито ГЕРБ, нито социалистите да спечелят абсолютно мнозинство в следващия парламент. Тогава ще последват деликатни коалиционни преговори и ще се очаква от г-н Радев като президент да помогне за успешния им завършек.

Борисов обаче не се е предал. "Имаме реален шанс да спечелим балотажа. Но ако това не стане, правителството ще подаде оставка в понеделник сутринта", цитира думите му британският вестник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

102

Мария

преди 7 години

Човек от НАТО, пилот, военнокомандващ. Лелка секретарка на комунистите в БКП. Как ви звучи, кой е по-добрия вариант?

101

Анонимен

преди 7 години

Тази нация се е видиотила от руска пропаганда и комунистически, фалшиви патриотични идеи.Нощо добро не ни очаква.

100

Анонимен

преди 7 години

EI NAPRAVO SI E CHIST MAJ ZACHEVA NE SE PRESMIVAM AMA PONE DA BIHA TURILI NIAKOIA DA MIAZA NA JENA JOTEVA I TIA E S ANTIBALGARSKA POLITIKA AMA PONE IMA VID

fallback