Снимка: БТА

Един човек е загинал, а близо 30 са били ранени при взрив в Диарбекир, който е станало до полицейско управление.

Смята се, че е била взривена кола бомба. Нападението е извършено около 8 часа сутринта, когато по улиците е имало много хора.

Взривът е бил извършен от членове на действаща в страната сепаратистка терористична групировка. Това се казва в изявление на губернатора на провинция Диарбекир, съобщи ТАСС. Обикновено в Турция наричат Кюрдската работническа партия /ПКК/ сепаратистка терористична групировка.

Още по темата

Турските власти наложиха междувременно забрана за отразяване на терористичния акт в медиите. Тя се отнася до излъчване на кадри от мястото на инцидента, данни от разследването.

Нападението срещу полицията стана, след като през изминалата нощ 11 депутати от прокюрдската Демократична партия на народите бяха задържани, сред тях са и съпредседателите на партията Селюхатин Демирташ и Фиген Юксекдаг. Поводът за задържането им било неявяването им в прокуратурата за даване на показания.

В началото на юли президентът на Турция Реджеп Ердоган ратифицира закона, позволяващ близо 150 депутати да бъдат лишени от имунитет. Сред тях има и членове на Демократичната партия на народите, които се подозират в съдействие на ПКК и пропаганда в полза на тази организация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase