Снимка: Reuters
fallback

Полякини се събраха в градове в цялата страна, за да протестират срещу нов проект на закон за забрана на абортите, в случай че плодът е тежко увреден или дори няма шансове за оцеляване след раждането, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Протести на жени, облечени в черно, имаше във Варшава, Гданск, Вроцлав, Познан и в други населени места. Жените предпочетоха да носят черни дрехи, с които да покажат, че скърбят заради това, че проектът на закон ще ги лиши от техните фундаментални репродуктивни права. В протеста участваха и много мъже.

Демонстрацията е срещу ново предложение на Ярослав Качински, лидера на управляващата партия Право и справедливост. По-рано този месец той каза, че партията му иска да се увери, че дори бременности, при които има дете, "за което е сигурно, че ще умре, че е много деформирано, ще приключат с раждане, така че това дете да бъде кръстено, погребано, да има име".

Днес някои от протестиращите призоваха Качински да осинови дете с увреждания. По време на протеста те настояха и за по-добро сексуално възпитание на младите и за по-лесен достъп до контрол върху раждаемостта.

Демонстрантите призоваха влиятелната в страната Римокатолическа църква да спре да се меси в политическия живот и в образованието.

Във Варшава край централна метростанция се стигна до сблъсъци между защитниците на правото на аборт, събиращи подписи под петиция с исканията си, и противниците на абортите.

Полша вече има едни от най-ограничаващите закони в областта на абортите в Европа. Те са разрешени само в случай на изнасилване, в случай че плодът е необратимо увреден или когато животът на жената или здравето й са застрашени от бременността.

Новото предложениза закон няма да наложи тотална забрана на абортите и ще позволява аборти в случай на изнасилване или в случай че животът на жената или здравето й са в опасност от бременността.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

До абортофилките:

преди 7 години

Тежко увредени сте вие и умът ви! Как може да убиете бебе, че и протести правите за "правото" си да убивате? Щом сте заченали, трябва да родите, а не мислите, че това дете може да ви гледа, когато вие станете стари и увредени! Абортът е предумишлено убийство.

12

Анонимен

преди 7 години

Пълно безумие е да разпореждаш със закон раждането на увредени деца! Защо дете, което цял живот ще страда, ще бъде тежест и за близките си, трябва на всяка цена да се роди? Ами кой ще се грижи за него, когато родителите му вече не са сред живите? И като са толкова вярващи, не е ли бог дал познанието на човека, за да направи живота му по-добър? Защо, след като медицината може да спести страдание на някого, човек смята, че е в правото си да му го причини? Боже, колко луди има по тоя свят...

11

момчил

преди 7 години

Аз съм против доброволните аборти, но пък това, което мислят да направят е идиотщина.Щом е увреден плода, той няма да е пълноценно човешко същество.Дете с увреждания обрича на нещастие родителите си за цял живот.А и неговият живот ще е ад.

fallback