Снимка: Архив, Reuters
fallback

Музеят на Азиатското изкуство във федералната столица Вашингтон представя от днес първата голяма експозиция в САЩ, посветена на Корана. Изложбата е организирана в контекста на изявленията на републиканския кандидат за президент Доналд Тръмп, стигматизиращи мюсюлманите, пише в. "Фигаро", цитиран от БТА.

Над 60 Корана или коранични текста, списани в периода 7-17 век и смятани за шедьоври на изкуството заради калиграфиите си са представени в изложбата, озаглавена Изкуството на Корана.
Тя ще продължи до 20 февруари догодина в музея Фриър и Саклър в центъра на Вашингтон. По-голямата част от експонатите - 47 от общо 63 - са били поверени на музея от един единствен музей - този на ислямското и турското изкуство в Истанбул. Останалите са били вече част от колекцията на американската галерия.

Сред експонатите се откроява внушителен Коран с размери близо метър на два от 1599 г., идващ от Шираз от Иран, написан с цветно мастило и с инкрустирани със злато букви.

Очаква се експозицията да бъде разгледана от хиляди хора, от които мнозина знаят доста малко неща за мюсюлманския свят и ще дойдат, за да открият мюсюлманското изкуство и култура, казва Ричард Кърин, представител на Смитсониън, институцията, която управлява повечето от музеите във Вашингтон.

Той допълва, че в този момент от историята на САЩ /две седмици преди президентските избори/ е важно да се организира подобна експозиция, за да може знанието да надделее над невежеството.
Така Кърин визира завоалирано изявленията на Тръмп по адрес на мюсюлманите.

Напрежението и неразбирането, породени от исляма, печелят терен в САЩ, ако успеем да запълним тази пропаст благодарение на нашия музей, то ще сме си свършили добре работата, добавя експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

93

Анонимен

преди 7 години

Границите за исляма саначертани и престъпването имще означава бой по кухитетикви. И това е временно.Это ещ цветочки, а ягодкивпереди.

92

Анонимен

преди 7 години

Какво разбира оскотяла християнска с вин я от изкуство?

91

Анонимен

преди 7 години

Точно това не трябва да правят.Правят реклама на исляма.В това се състои тяхната глупост(но аз не съм американофил ипет пари не давам за тях)и щом отварят вратата за унищожението си самитова и ще стане .

fallback